Ingredience: Dubaky nakrajane…..ja som mala tak do dvoch dlani spojenych 1 velky zemiak 1 bobkovy list 5 guliciek nove korenie 1 vajce 300 ml smotana na varenie (ja som zabudla kupit, tak som dala mlieko a do vody nechala rozpustit orech masla 1 lyzicka muka hladka 1 lyzica ocot 1 lyzicka sol 1 velka lyzica nasekany kopor
Postup: Zemiak ocistime a nakrajame na male kocky. Do hrnca dame zemiaky,...
Ingredience: 1 veľká cuketa, hrsť sušených hríbov - mala som dubáky, 2 veľké strúčiky prelisovaného cesnaku, soľ, 2 vajcia, mleté čierne korenie, majoránka, hladká múka, 50 g údenej slaniny, olej,3 žemle
Postup: Hríby namočíme do teplej vody na 30 minút, uvaríme a scedíme. Do misy nastrúhame na slzičkovom strúhadle cuketu aj so šupkou. Pridáme vo vode namočené a vymačkané žemle. Osolíme, okoreníme mletým...
Ingredience: 50 g sušených dubákov alebo 500 g čerstvých, nakrájaných na plátky, 50 g masla, 250 ml mäsového vývaru ev. bio bujon, 250 ml 33%-nej sladkej smotany, 2-3 PL hladkej múky, 200 ml kvalitného suchého vína- použila som Rizling vlašský
Postup: Dubáky som namočila na 30 minút do teplej vody a potom som ich dala prikryté variť aj s vodou, v ktorej boli namočené. Podľa potreby som doliala horúcu vodu,...
Ingredience: 200-250 g hlívy ústřičné, 100-150 g uzeného bůčku, 300-400 g těstovin (fusilli), 60 g másla, sůl, pepř, strouhaný sýr (parmezán, Gran Moravia nebo ementál)
Postup: Na půlce rozehřátého másla lehce osmahneme kostičky uzeného bůčku, přidáme krájenou hlívu a pomalu ji smažíme do změknutí (pokud má snahu připalovat se, podlijeme 2-3 lžícemi vody a pod pokličkou ji dodusíme). Během smažení a dušení...
Ingredience: Hlavicka sampinonu portobello, alebo naozaj velke hlavicky hnedych sampikov tymian sol cerstvo mlete korenie dobry olej
Postup: Sampinon zbavime nozicky. Tymian nasekame na jemno, zalejeme ho kvalitnym olej a zlahka posolime a okorenime. Klobuciky dobre ponatierame zo vsetkych stran (aj vnutro) a dame na horuci gril ( panvicu s hrubym dnom). Ja grilovaci kamen, alebo mriezku, alebo panvicu...
Ingredience: 600 g žampiónů 1 marináda na kuře 1/2 sýru Hermelín
Postup: Z hub vybereme nožky a klobouky dáme do mísy, přidáme marinádu, promícháme a necháme 2 hodiny uležet. Pak do každého klobouku dáme kousek sýru, dáme na gril a grilujeme.
Ingredience: 200g malických kuriatok, 1 cibula, 1 mala mrkva, 2 papriky, 1 paradajka, 100ml biele vino, stiplava papricka, sladka mleta paprika, mleta rasca, sol, lyzica nasekanej petrzlenovej vnate, 1 strucik cesnaku, olej, hladka muka.
Postup: Kuriatka dobre dobre umyjeme. Ja som mala uplne male, takze som ich ani nekrajala. Cibulu nakrajame na drobno, mkvu a papriku na jemne pruzky. Paradajku obielime,...
Ingredience: hliva (cerstva alebo susena) olivovy olej 6 strucikov cesnaku nasekanych nadrobno rozmarin 1 lyzicka masla (pouzila som slane) 1 lyzicka kukuricnej mucky trocha worcesterskej omacky 1/2 zeleninovej bujonovej kocky Maggi rozpustenej v 1/2 maleho hrnceka vody (nesolila som)
Postup: Ak pouzivame susenu hlivu, vopred si ju na pol hodinu namacame vo vode a potom nakrajame na mensie...
Ingredience: 2 vacsie trsy hlivy, 3 struciky cesnaku, lyzicka tymianu, lyzicka rozmarinu, 4 PL olivovy olej. Na vyprazanie : 3 vajcia, 2 salotky, lyzica sekanej petrzlenovej vnate, 60g syr parmezanoveho typu, cca 100g (mozno o nieco menej) struhanky.
Postup: Minimalne hodinu pred konzumaciou hlivu oddelime na lupene a ocistime ju. Prevratime ju lupenmi nahor, posypeme bylinkami, zasypeme cesnakom a...
Ingredience: 200g hliva Zlta paprika 1 paliva papricka 1 cervena cibula 2 struciky cesnak 100 ml pasirovane paradajky (v case leta zrele nesklenikove 3 paradajky) 1 kopcovita CL sladka mleta paprika sol 1 PL olej
Postup: Zeleninu ocistime a nakrajame na pruzky. Papriku nakrajajte na jemnejsie, aby sa nam skor udusila. Hlivu som nakrajala tiez na pruzky. Na panvici rozohrejeme olej a poprazime na...
Ingredience: 1 hrsť sušených hríbov, 3 šálky ryže, 5-6 šálkov vody, soľ, vegeta, mleté čierne korenie, 2 slepačie bujony, 1 cibuľa, olej, strúhaný údený syr, posekaná petržlenová vňať
Postup: Sušené hríby namočíme na 30 minút do studenej vody. Osmažíme do sklovita nakrájanú cibuľu a mleté čierne korenie na oleji. Pridáme ryžu. Po krátkom opražení zalejeme vriacou vodou. Pridáme slepačí bujon, vegetu a mierne...
Ingredience: 200 g jačmenných krúp, 300 g čerstvých hríbov alebo hrsť sušených, 1 stredná cibuľa, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, soľ, majoránka, mleté čierne korenie, bravčová masť alebo olej, voda
Postup: Krúpy premyjeme niekoľkokrát vlažnou vodou a scedené ich dáme do pekáčika. Zalejeme ich teplou vodou tak, aby voda siahala 2,5 cm nad krúpy a pridáme 2 PL oleja. Prikryjeme pokrievkou a dusíme v trúbe...
Ingredience: veľká hrsť sušených hríbov, 1 sušená červená chilli paprička, 100 g domácej údenej slaniny, 1-2 PL sladkej mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ, 200 ml skysnutej šľahačky, 1 veľká cibuľa, voda, olej, 2 PL hladkej múky
Postup: Hríby namočíme najmenej na 30 minút do teplej vody. Očistenú cibuľu nakrájame na mesiačiky a slaninu na prúžky. V hrnci na rozohriatom oleji orestujeme...
Ingredience: Veľká hrsť sušených hríbov, 2 veľké cibule, 100 g domácej údenej slaniny, olej, soľ, mleté čierne korenie, sladká mletá paprika, 1 sušená štipľavá paprika, 1 lyžica polohrubej múky, voda, koža z údenej slaniny
Postup: Sušené hríby namočíme na 30 minút do vody, slaninu pokrájame na tenké hranolčeky. Na oleji speníme cibuľu pokrájanú na mesiačiky, pridáme na jemno pokrájanú štipľavú papriku,...
Ingredience: ľubovoľné množstvo sušených hríbov
Postup: Na prípravu použijeme len poriadne vysušené hríby - musia až praskať. Ak treba, dosušíme ich do tejto kvality v trúbe. Dosušiť, ale nie spáliť! Po menších častiach nasypať do mixéra a rozmixovať na jemný prášok. Tí dôslednejší môžu prášok ešte preosiať, aby tam nemali drobné kúsky. Dávam do pohára so šraubovacím uzáverom, aby prášok nenavlhol a...
Ingredience: 200g šampiňónov 3 veľké červené cibule 2 strúčiky cesnaku 1 veľká paradajka ghí hrsť nesolených kešu orechov 1/2 lyžičky tmavej rímskej rasce soľ 1/3 lyžičky mletej kurkumy 1/3 lyžičky garam masala 1/3 lyžičky mletého pálivého čili korenia troška vody 2-3 lyžice sladkej smotany zelená časť jarných cibuliek
Postup: Kešu orechy na pol hodinu namočíme vo vode. V hrnci zohrejeme...
Ingredience: 300 g čerstvých, pevných hub (nejlepší je směs hřibů, křemenáčů a lišek) 200 ml zakysané smetany 200 ml sladké smetany ke šlehání (30 % i více tuku) 500 ml vody + 100 ml horké vody do smetany 30 g hladké mouky 1 rovnou čajovou lžičku krystalového cukru Pár kapek kvasného octa 1 rovnou kávovou lžičku soli + na závěrečné doladění chuti 1 bobkový list 3 kuličky nového koření 5...
Ingredience: 500 g lístkového cesta, 150 g čerstvých húb, 50 g strúhaného syra, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, olej, 1 vajce na potretie
Postup: Cibuľu nadrobno narežeme a opražíme na oleji. Pridáme narezané huby, posolíme a podusíme do mäkka. Necháme prechladnúť, pridáme strúhaný syr a premiešame. Dosolíme, okoreníme. Cesto vyvaľkáme a vyrežeme kruhy s priemerom 15 cm. Do stredu koliesok dáme plnku a...
Ingredience: 400 g rezancov 250 g hlív alebo iných čerstvých húb 150 g oravskej slaniny 80 g strúhaného syra 3 vajcia 200 ml sladkej smotany 30 g masla soľ mleté čierne korenie muškátový oriešok petržlenová vňať
Postup: Rezance uvaríme v osolenej vode. Očistené a umyté huby nakrájame na plátky, cibuľu a slaninu nadrobno. Slaninu mierne opražíme, pridáme cibuľu, huby, osolíme, okoreníme a udusíme...
Ingredience: 170g lesne huby 1 mensia cibula 1 velky zemiak 100 ml vyvar 100ml sladka smotana par kvapiek limetovej, alebo citronovej stavy plna lyzicka mleta stiplava cervena paprika lyzicka mleta rasca cerstve listky majoranky 1 lyzica masla + 1 lyzica oleja na halusky 250g polohruba muka 1 vajce 100ml vody na hrot priboroveho noza sol orech masla
Postup: V hrnci rozohrejeme maslo s olejom...
Pikantná bedlová omáčka... | Omeleta z hlivy / Hlívová... | Sampiony na prírodný spôsob | Dubáky na šľahačke |
Hliva prijemnej chuti | Hríbový paprikáš | Pecene plnene sampinony | Šampiňónové placky - harulky |