Viac ako  4 000  receptov

Fašiangové ruže (fánky)

Recept môžu hodnotiť iba prihlásení užívatelia


Fašiangové ruže (fánky)
nahoru
Fašiangové ruže (fánky) Fašiangové ruže (fánky) Fašiangové ruže (fánky)
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Drobné pečivo - Ostatné
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 50

Suroviny:

Cesto:
1 l hladkej múky (asi 600g
8 žĺtkov
8 lyžíc bieleho vína
8 kopcovitých lyžíc kyslej smotany (asi 200 g)
štipka soli
2-3 lyžice práškového cukru
bielok z vajca na zlepovanie vykrojených koliesok
olej/masť na vyprážanie
džem a práškový cukor na posypanie

3 okrúhle vykrajovačky, každá inej veľkosti (ja som mala 5, 4 a 3cm) a radielko alebo nôž

Postup

Zo všetkých surovín zamiesim pomerne tuhé, ale mäkké a nelepivé cesto, približne ako na rezance. Treba ho vymiesiť naozaj poriadne a hlavne dosť dlho, až kým cesto nie je hladké, lesklé a nelepivé. Zamiesené cesto prikryjem utierkou (alebo miskou) a nechám ho na pomúčenej doske aspoň hodinku odpočívať.
Potom cesto rozdelím na polovicu a každú rozvaľkám na pomúčenej doske dosť na tenko, asi ako na rezance (cca 2 mm).
Povykrajujem rovnaký počet koliesok z každej veľkosti (mne vyšlo asi 3 x 50 koliesok z každej veľkosti) a poskladám z nich ruže. Do najväčšieho kolieska urobím radielkom (alebo nožom) po obvode 6 zárezov, do stredného a najmenšieho kolieska stačia štyri zárezy do kríža. Kolieska naukladám na seba, aby sa zárezy podľa možnosti neprekrývali. Natieram rozšlahaným bielkom, aby sa prilepili k sebe a keď sú všetky tri uložené na sebe, stred stlačím prstom a urobím priehlbinku, aby sa pri smažení urobila jamka na džem a tiež aby sa lupene roztvorili. Môžete si pomôcť aj opakom varešky alebo niečím podobným (viď foto). Takto si pripravím všetky ruže a vyprážam ich vo vyššej vrstve oleja (ako šišky) z obidvoch strán. Ak ste cesto poriadne vypracovali, ruže by sa vám mali v oleji pekne nafúknuť. Hotové pocukrujem a do stredu dám kúsok džemu.

Poznámka

Vyzerá to zložito, ale vôbec nie je. Sú to len tri kolieska cesta, nakrojené po obvode, položené na seba a v strede stlačené, čím vlastne vznikne pri vyprážaní ruža (viď foto). Z tohto množstva surovín som urobila asi 50 ruží, ak sa vám to zdá veľa, môžete si suroviny prepočítať na polovicu. Do cesta neide žiadny kypriaci prášok, ani sóda bikarbona, napriek tomu sa v oleji pekne zväčšia a napuchnú, preto je dôležité cesto poriadne dlho vypracovať, aby bolo hladké, lesklé a pružné.

zZroj: rodinný recept/všeobecne známy recept
Nečudujte sa tomu litru múky v surovinách, je to starý recept zdedený po starej mame. Tie gramy som odvážila a dopísala ja, pre lepšiu predstavu.

Autor Autor: (Jana)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
5 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Fašiangové ruže (fánky)"

autor: Yanah
vložené: 21. 02. 2014 11:48:59  nahlásiť  reagovať
 

mamaEva: ĎAKUJEM smajlik

autor: mamaEva
vložené: 19. 02. 2014 20:25:46  nahlásiť  reagovať
 

smajlik smajlik vyborne a fakt krasne, urobila som s polovicnej davky a hned boli fuc ....smajlik

autor: Yanah
vložené: 14. 02. 2014 08:36:31  nahlásiť  reagovať
 

Patricie, evka hubova, vybusna, zizalka ... ďakujem smajlik

autor: zizala
vložené: 12. 02. 2014 20:28:48  nahlásiť  reagovať
 

Krása smajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 10. 02. 2014 14:52:44  nahlásiť  reagovať
 

yanah....prekrasne...obdivovala som uz aj u Teba na blogu...

autor: eva hubova
vložené: 10. 02. 2014 13:00:48  nahlásiť  reagovať
 

smajlikhned bych si dalasmajliksmajliksmajlik

autor: Patricie
vložené: 09. 02. 2014 21:34:42  nahlásiť  reagovať
 

smajlikOpravdu velice krásnésmajliksmajliksmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz