Viac ako  4 000  receptov

Nedocenená levanduľa.

Recept môžu hodnotiť iba prihlásení užívatelia


Nedocenená levanduľa.
nahoru
Nedocenená levanduľa. Nedocenená levanduľa. Nedocenená levanduľa.
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Ostatné

Suroviny:

Levanduľa kvet a listy

Postup

Existuje niekoľko odrôd levandule a medzi najvyhľadávanejšie patrí levanduľa lekárska. Kvetenstvo dorastá v kláskoch s drobnými kvietkami, ktoré bývajú modrofialové, rúžové a biele. Rastie v kríčkoch, ktoré dosahujú niekedy až 60 cm.
Zber
- levanduľu zberáme pred odkvetom aj so stonkou
- potom stonky s kláskami po niekoľkých kusoch zviažete a zavesené sušíte
- v prípade, že zbierate iba klásky s kvetmi, sušte ich na v tenkej vrstve na papieri ako bylinky
V kuchyni sa používa ako súčasť korenia a robia z nej aj med.

Levanuľa je aj súčasťou provensálskeho korenia. Lístky sa používajú čerstvé aj sušené používajú v malom množstve do rybacích a zeleninových jedál, predovšetkým vo francúzskej a talianskej kuchyni. Pridáva sa spolu s borievkami k tlejúcim pilinám pri príprave udenín.

Poznámka

Lístky levandule sú fantastické do ledál z diviny. Sušené kvety levandule môžete zmiešať so soľou a použiť nasolenie rýb a ako aromaterapiu do kúpeľa.

Autor Autor: (Moshe -Norbert Otter)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Nedocenená levanduľa."

autor: Moshe
vložené: 24. 09. 2010 07:56:04  nahlásiť  reagovať
 

Vies ide o to ze som tu v podstate kratko a je mojou asi nepozornostou ze som si vopred nepozrel ake su tu rubriky. Prirodzene o bylinkach rad napisem nakolko ich pestujem. Dakujem a prajem krasny den.

autor: ercicka
vložené: 24. 09. 2010 07:50:23  nahlásiť  reagovať
 

Levandulove polia su nadherne a urcite mozu vynasat cisty levandulovy med... ja sa s tebou nehadam co si uviedol, alebo neuviedol... v tvojom "recepte" som LEN hladala recept!!!! Ktory tam nie je! To je vsetko. A kedze vidim, ze mas rad bylinky, tak som ti chcela poradit ako mozes viac pisat o bylinkach niekam, kde je to vhodnejsie a kde sa mozes rozpisat.

autor: Moshe
vložené: 24. 09. 2010 07:29:24  nahlásiť  reagovať
 

Levandulovy med sa vyraba len v provensalsku presne ako som uviedol, tato oblast patri medzi najvacsich pestovatelov levandule.
Okrem toho som neuviedol ze med si mozu vytobit doma, ale ze "V kuchyni sa používa ako súčasť korenia a robia z nej aj med."
Pre zaujimavost nieco o provensalsku http://www.skveletipy.sk/provensalsko/

autor: ercicka
vložené: 24. 09. 2010 07:06:11  nahlásiť  reagovať
 

Moshe: med vedia vyrobit len vcely, nevidim zlozenie toho medu, na ktory si dal odkaz, ak je to med z levnulovych poli, tak je to potom naozaj med.. ale napr. ked sem da niekto recept, ktory si doma uvari z cukru a pupavy, to nie je med! Ak existuje niekde na svete miesto kde je suvisla plocha povedzme 20ha kvitnucej pupavy, tak potom vcely vyrobia aj pravy pupavovy med.

Ty si to napisal medzi recepty a napisal si to tak, ze si z vypestovanej levanduly mozem doma urobit med. Neviem ci to tak pochopil aj niekto iny, ale preto si myslim, ze taketo informacie nepatria medzi recepty. A o mede nieco malo viem, tak preto som zareagovala.

autor: Moshe
vložené: 24. 09. 2010 06:08:42  nahlásiť  reagovať
 

Dik za komentare. Ercicka levandulovy med pochádza z provensálska u nas sa nevyraba.
Tkze ako pises ze z nicoho, tak potom ako to je mozne ze je pupavovy med, agatovy med a podobne???
http://www.biologika.sk/e-produkt-485-24-med-levan...

autor: ercicka
vložené: 23. 09. 2010 23:10:24  nahlásiť  reagovať
 

hm a mas aj nejaky konkretny recept na levandulu? toto by si mohol hodit skor do diskusii o bylinkach...

a este jedna vec, z levandule, ani z nicoho ineho clovek nedokaze vyrobit med ... viac sa dozvies na diskusii o mede

http://www.toprecepty.sk/df_forum.php?forum=37

autor: Moshe
vložené: 21. 09. 2010 11:49:44  nahlásiť  reagovať
 

ano ja stale tvrdim ze je levandula nedocenena, no aspon niekomu sa to lubi, na topky.sk to nejak nezabralo, ale myslim si ze aj bylinky patria do kuchyne a na topky, mam pravdu?

vložené: 21. 09. 2010 11:48:22  nahlásiť  reagovať
 

levandula se dá pít i jako čajsmajliksuper,že jí tady připomínáš,mám ráda levandulismajliksmajlik+1

autor: Moshe
vložené: 21. 09. 2010 09:25:57  nahlásiť  reagovať
 

Ver mi že pokym som jedla s levandulou neochutnal a nezačal ju pestovať ani ja som neveril.

vložené: 21. 09. 2010 09:20:14  nahlásiť  reagovať
 

Milý Moshe, zírááám, čo všetko neviem. Dakujem za rozšírenie znalostísmajlik+1smajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel pět a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz