Viac ako  4 000  receptov

Medovníky ( perníky / perníčky)

Medovníky ( perníky / perníčky)
nahoru
Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky) Medovníky ( perníky / perníčky)
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Perníky

Suroviny:

800g hladkej múky,
200g medu,
300g práškového cukru,
3 pl. kakaa,
2 zarovnané lyžičky sódy bicarbony,
3-4čl. medovníkového korenia,
100 g tuku,
trochu uvarenej čiernej kávy,
3 vajcia,
1 vajce na potretie medovníkov,
voda

Postup

Výroba cesta:

Vajcia necháme zohriať pri izbovej teplote. Uvaríme silnejšiu kávu (stačí 2-3pl) a necháme ju vychladnúť. Tuk rozpustíme a tiež necháme vychladnúť. Múku preosejeme s cukrom, sódou, kakaom a koreninami. Zo všetkých surovín (okrem kávy) vymiesime cesto. Kávu pridávame podľa poteby tak, aby cesto nebolo ani veľmi husté, ale ani veľmi riedke. Hotové cesto potom zabalíme do poravinárskej fólie, prípadne do mikroténového sáčku a odložíme minimálne do druhého dňa na chladné miesto (odložené cesto vydrží na chladnom mieste veľmi dlho, podľa mojich skúseností 2 týždne určite :o)).

Pečenie:

Cesto pred spracovaním necháme zohriať na izbovú teplotu. Potom z neho vaľkáme pláty hrubé 3-4mm (pre menšie) a 4-5mm (pre väčšie) a vykrajujeme rôzne tvary. Plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý ukladáme vykrojené medovníky. Medzi jednotlivámi kusmi necháme medzeru do 2 cm, pretože sa pečením zväčšia. Pečieme pri teplote okolo 180°C podla rúry a asi 5-15min podľa veľkosti medovníkov. Upečené medovníky vytiahneme z rúry a potrieme ešte za horúca s trochou vody rozšľahaným vajíčkom.

Hustá poleva

Na 1ml bielka 4,25g preosiateho* práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky**. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 170g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20 minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako vyšľahaná šľahačka, nesmie odkavpkávať z varešky. Ak by bola riedka, môžeme ju zahustiť tým, ze ju budeme dlhšie miešať, prípadne pridáme trochu preosiateho cukru.


Riedka poleva na oblievanie

Na 1ml bielka 3,5g preosiateho práškového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy a 1 čl. zemiakovej škrobovej múčky*. To znamená, že na jedno bileko cca. 40ml spotrebujeme asi 140g cukru. Ostatné suroviny sú na jedno bielko. Polevu miešane ručne, alebo kuchynským robotom, ktorý má program miešania. Poleva sa nesmie šľahať! Miešame asi 20minút. Poleva má mať konzistenciu asi ako rozpustená čokoláda, ak by bola hustá, môžeme ju zriediť pridaním citrónovej šťavy.

Poznámka

*Cukor na hustú polevu preosejeme niekoľkokrát na hustom site. Nesmú v ňom zostať krištáliky cukru, pretože tie upchávajú otvor kornútka.

** Zemiaková škrobová múčka (Solamyl), nie maizena! pretože maizena nie je biela a zafarbí polevu.

viacej fotiek najdete na http://www.hobby-origin.net/index.aspx

Autor Autor: (Erika)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
7 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Podobné recepty

Komentáre k receptu "Medovníky ( perníky / perníčky)"

autor: ercicka (neregistrovaný/á)
vložené: 10. 12. 2013 23:38:13  nahlásiť  reagovať
 

Veronika: ak su medovniky tvrde kratko po vybrati z rury, treba skratit cas pecenia asi o minutu, ak stvrdnu neskor, znamena to, ze mate v byte velmi sucho. bude treba medovniky trochu zvlhcit. mne sa rozkrojene jablko neosvedcilo. pouzivam krajce cerstveho chleba. ale pozor, nie priamo na medovniky, ale na kusok papiera na pecenie

autor: Veronika (neregistrovaný/á)
vložené: 10. 12. 2013 15:44:22  nahlásiť  reagovať
 

Dobrý deň, piekla som medovníčky podla vás.Sú krásne ale tvrdé smajliksmajliksmajlik nechápem.. večer som dala prekrojené jablcko do dozy.. ale ak to nepojde inak pouzijem ich iba ako dekoraciu.. deti to zatial chrumu aj tak.. no chcela som mäkké.. smajlik

autor: ercicka (neregistrovaný/á)
vložené: 03. 12. 2013 06:20:31  nahlásiť  reagovať
 

p.k.: s praskanim cesta som sa este nestretla, ale pravdepodobne mas to cesto velmi tuhe. pridaj donho viac kavy, kavy mozes dat v pripade potreby 100ml, alebo pridaj vajce. ak nechavas cesto odlezat, musi byt vzduchotesne zabalene. za pripadne preklepy sa ospravedlnujem, pisem len cez mobil v autobuse.

autor: p.k. (neregistrovaný/á)
vložené: 29. 11. 2013 14:21:12  nahlásiť  reagovať
 

ercicka: Ahoj už druhý krát som si zarobila cesto podľa tvojho receptu a je mi do plaču :( stále sa mi cesto pri vaľkaní praská neviem si s ním rady. Čo som urobila zle ?

ercicka:

ercicka:

autor: Yanah
vložené: 09. 12. 2011 20:37:08  nahlásiť  reagovať
 

ercicka, ja viem že teraz tu nie si ... ale keď prídeš, možno ťa poteší, že tvoje perníčky som robila už viackrát a sú naozaj výborné smajlik pridám ti foto, aby si videla ako sa mi vydarili ... bodík som už dala dávno, škoda, že sa nedá dať ďalší smajlik

autor: amalia
vložené: 08. 12. 2011 07:14:42  nahlásiť  reagovať
 

Erika, tvoje perníčky sú rozprávkovésmajlik Mne sa teda vôbec nedaria, sú tvrdé...smajlik Ako som mohla prepásť tento recept, keď je tu už roksmajliksmajliksmajlik Ukladám do obľúbených, možno stihnem do Vianoc aspoň jednu dávku. +6smajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 07. 12. 2011 21:13:05  nahlásiť  reagovať
 

videla som ze aj na sashe, ma nejake vyrobky...tam dokonca aj predava....

http://www.sashe.sk/ercicka

autor: vybusna
vložené: 07. 12. 2011 21:11:32  nahlásiť  reagovať
 

andrea : ercicka je momentalne bez internetu..na nasu skodu smajlik, ked budem s nou teleonovat, tak urcite budem tlmocit....velmi sa potesi...

autor: andrea (neregistrovaný/á)
vložené: 07. 12. 2011 20:06:51  nahlásiť  reagovať
 

ahoj ercicka!:)..zatial je to len vo faze ze sa to pecienia ale uz to cesto bolo uzasne (zjedli sme vyse polovice)...cakame este 15 minut na finalny vysledok ale uz teraz dakujeme :)smajlik

autor: Katarína Juššíková (neregistrovaný/á)
vložené: 03. 12. 2011 09:07:30  nahlásiť  reagovať
 

,..tak takýto recept na perníčky som robila prvý krát a musím povedať, že sa stal mojím najoblúbenejšín.Všetko dopadlo fajn, s cestom sa pracovalo vynikajúco a perníčky sú fakt dobré.Odporúčamsmajliksmajlik

autor: Lenka (neregistrovaný/á)
vložené: 05. 12. 2010 14:24:50  nahlásiť  reagovať
 

medovníky sú super a nie sú tvrdé:) konečne recept, ktorý naozaj spĺňa to, čo tvrdí:)

autor: magdalenka
vložené: 04. 11. 2010 23:51:43  nahlásiť  reagovať
 

Eri, neviem, ako dlho si sa ty vypracovala na takúto úroveň, zrejme musíš byť aj extra výtvarne nadaná. Tvoje diela hovoria za seba.
Niekedy si pripadám natvrdlá so svojimi otázkami, preto som vďačná za každú radu.
Pekný večer!

autor: ercicka
vložené: 04. 11. 2010 21:11:34  nahlásiť  reagovať
 

ale neblazni smajliksmajlik vzdy rada poradim smajlik

autor: magdalenka
vložené: 04. 11. 2010 19:28:52  nahlásiť  reagovať
 

Si poklad....a veľmi šikovný poklad...smajlik

autor: ercicka
vložené: 04. 11. 2010 19:27:06  nahlásiť  reagovať
 

Asi najlepsie v komore, na balkone by som sa predsa len bala, ze mi do nich vnikne vlhkost a tiez by nebolo dobre, keby na ne svietilo slnko. vonku skladuj len nenazdobene smajlik

autor: magdalenka
vložené: 04. 11. 2010 19:05:53  nahlásiť  reagovať
 

Erika, ďakujem a ešte poraď, prosím, tie krabice uzavreté nechať vnútri alebo na balkóne, v komore a pod.? Ďakujem!

autor: ercicka
vložené: 04. 11. 2010 11:25:29  nahlásiť  reagovať
 

ahoj magdi, nazdobene medovniky treba skladovat v priestore so stalou vlhkostou, najlepsie v nejakej plechovej krabici, tam sa vlhkost nemeni, alebo v plastovej, pripadne v sacku. Medovniky velmi nasavaju vlhkost, takze ta poleva sa na nich potom neudrzi.

ak mas velmi tvrde medovniky, tak daj k nim do krabice kus cerstveho chleba, pripadne rozkrojene jablko ( pozor, nie priamo na medovniky, ale na nejaky kusok papiera), za par hodin zmäknu.

a k polevam: hustou pisem, zdobim a robim okraje a riedkou len oblievam. Medovniky k sebe lepim hustou polevou, riedka by dlho schla.
smajlik

autor: magdalenka
vložené: 04. 11. 2010 08:56:23  nahlásiť  reagovať
 

Tvoje výtvory, Erika, sú potešením pre oko! Výtvarné a umelecké diela.
Prosím, poradíš, kde skladovať ozdobené medovníčky? Na balkóne poleva nenavlhne? Prípadne vo vnútri perníček sa veľmi nevysuší?
Asi moje otázky vyznejú divne, ale v tejto oblasti som amatér, moje pokusy o medovníčky dopadli so striedavým úspechom.
Hustou polevou "píšeš" a riedku používaš na väčšie plôšky, dobre som pochopila? A na zlepovanie používaš tiež polevu? Ďakujem!

autor: ercicka
vložené: 03. 11. 2010 20:44:00  nahlásiť  reagovať
 

dakujem vam za hodnotenia smajlik a Yanah, samozrejme sa daju jest smajlik robim ich hlavne pre deti smajlik a tie decka su schopne zjest aj adventne svietniky po vianociach, alebo chalupku, na ktorych je napadany prach po sviatkoch smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: Yanah
vložené: 03. 11. 2010 20:30:41  nahlásiť  reagovať
 

chcem sa ešte spýtať: toto cesto je iba na perníčky, ktoré sa iba zdobia, alebo sa dajú aj jesť?

autor: Yanah
vložené: 03. 11. 2010 12:58:52  nahlásiť  reagovať
 

smajlik prekrásnesmajlik nádherné +smajlik

autor: eva hubova
vložené: 28. 10. 2010 22:33:29  nahlásiť  reagovať
 

Erčičko,diky já to zkusím a pak dám vědětsmajlik

autor: ercicka
vložené: 28. 10. 2010 07:34:18  nahlásiť  reagovať
 

vies co evi, este som ho neskusala, je to zdlhavy postup, kedze sa suroviny musia rozvarit a potom cakat az sa vychladia. nejako nestiham, niekedy robim aj 2-3 cesta za den. ale mohla by si vyskusat a potom sa podelit so skusenostou smajlik

autor: eva hubova
vložené: 28. 10. 2010 00:39:59  nahlásiť  reagovať
 

Krásné perníky,umělecké dílosmajliksmajlik
Erčičko,prosím Tě už jsi zkoušela péct z toho těsta se šlehačkou co máš recept na svých stránkách?Čas pečení perníků se blíží,chtěla bych ho vyzkoušet,díkysmajlik

autor: tanika
vložené: 27. 09. 2010 09:15:49  nahlásiť  reagovať
 

smajlik krásne medovníčky... ta káva v ceste ma prekvapila...na vianoce skúsim...

autor: eva hubova
vložené: 01. 04. 2010 21:23:01  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajlik+3

autor: vybusna
vložené: 25. 02. 2010 20:09:26  nahlásiť  reagovať
 

nadhera

autor: michsamant
vložené: 25. 02. 2010 19:59:20  nahlásiť  reagovať
 

ercicka smajlik ty si sikovnaa!smajliksmajliksmajliksmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Tématické frázy

poleva na medovniky recept na perniky medovnicky medovníčky recept medovníky recepty na perník recept na pernicky poleva na perník najlepsie medovniky recept na perník medovniky recept pecenie pernikov skladovanie medovníkov perníčky medovníčky perníčky pernicky recept recept na medovniky perníčky recepty poleva na medovníčky recept perníčky perniky recepty perník recept knihovnička recepty perníčky a medovníčky recepty na perníčky ako skladovať medovníky knihovnička receptů perníčky a medovníčky pečenie medovníkov perniky medovnik recept medovníky recepty medovnicky pernicky medové perníčky recept recepty perníčky časopis medovníčky recepty perníky top recepty perník recept perniky perniky recept poleva na perniky časopis perníčky a medovníčky recepty na perníky perníčky a medovníčky


Copyright © 2008 - 2016 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz