Viac ako  4 000  receptov

Dulový džem, lekvár a kompót

Dulový džem, lekvár a kompót
nahoru
Dulový džem, lekvár a kompót Dulový džem, lekvár a kompót Dulový džem, lekvár a kompót
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zaváraniny

Suroviny:

Džem alebo lekvár: 1kg očistených dulí, 1kg kryštálového cukru, cca 200ml vody

Kompót: očistené dule, cukrový sirup (1l vody + 500g cukru), 1 klinček do každého pohára

Postup

Dulový džem alebo lekvár:
Pekné žlté dule očistím handričkou od chĺpkov, umyjem, ošúpem a nakrájam na menšie kúsky a hneď ich hádžem do misky s vodou, aby veľmi nezhnedli (pozor na ruky, dule sú veľmi tvrdé). Očistené dule odvážim, dám do hrnca a podlejem vodou, pridám cukor a opatrne za občasného miešania uvarím úplne do mäkka. Ovocie trochu zmení farbu, ale to vôbec nevadí, tak to má byť. Nechám povychladnúť a rozmixujem ponorným mixérom úplne na jemno (robievam vždy z viacerých kíl ovocia naraz a polovicu rozmixujem na hladko a druhú nechám aj s malými kúskami ovocia). Potom ešte znovu krátko prevarím. Džem treba stále miešať a variť radšej pri nižšej teplote, aby vám neprihorel a príliš nestmavol. Ja to robím odhadom, už podľa farby a hustoty vidím, či je hotový. Horúci džem naplním do menších čistých suchých pohárov, zaviečkujem a dám do vyhriatej rúry. Rúru rozohrejem na 200°, horúce naplnené poháre naukladám na plech, vložím do vyhriatej rúry a po cca minúte rúru vypnem a poháre nechám v nej vychladnúť. Robím to takto so všetkými domácimi džemami a lekvármi. Do džemu dávam iba cukor, pretože dulový džem má sám o sebe veľmi zaujímavú a výraznú chuť aj vôňu. Už som experimentovala aj so zázvorom, badiánom alebo citrónom, ale vrátila som sa k tejto rokmi overenej jednoduchej klasike. Nikdy som nevedela, aký je rozdiel medzi džemom a lekvárom - takže džem by vraj mal obsahovať aj kúsky ovocia a lekvár je rozmixovaný úplne na hladko.

Dulový kompót:
Dule poutieram handričkou, umyjem, nakrájam aj so šupkou na osminky, ktoré hneď hádžem do misky s vodou, aby nezhnedli. Šupku dávam dole jedine v prípade, že je veľmi škaredá. Naukladám do pohárov a zalejem vriacim cukrovým sirupom, zaviečkujem a sterilizujem cca 20 - 25 minút na cca 85° - 90° (dule sú dosť tvrdé ovocie). Jediný problém je odhadnúť množstvo cukrového sirupu, raz si ho uvarím veľa, raz málo.

Poznámka

Dula je zaujímavé a menej známe ovocie, surové plody sú nejedlé pretože sú veľmi trpké. Preto z dulí robievam hlavne kompót a tiež lekvár alebo džem, ktorý používam napríklad do buchiet, koláčov alebo aj do vianočného pečiva ...

Autor Autor: (Jana)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Dulový džem, lekvár a kompót"

autor: Agnes (neregistrovaný/á)
vložené: 01. 10. 2013 07:16:29  reagovať
 

Zdravím ľudkovia! My budeme mať dule, zatiaľ sú ešte stále na strome, dozrievajú, ale nespotrebujeme ich všetky a bola by škoda, keby pošli. Mal by niekto záujem odkúpiť si?

autor: Yanah
vložené: 15. 11. 2011 06:59:17  nahlásiť  reagovať
 

dobrý nápad s tým pečeným čajom smajlik ... tento rok už dule nemám smajlik

autor: marmat (neregistrovaný/á)
vložené: 14. 11. 2011 17:57:56  nahlásiť  reagovať
 

Dule používam aj do pečeného čaju.

vložené: 12. 11. 2011 22:41:03  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz