Viac ako  4 000  receptov

Zemiakové posúchy od babky

Recept môžu hodnotiť iba prihlásení užívatelia


Zemiakové posúchy od babky
nahoru
Zemiakové posúchy od babky Zemiakové posúchy od babky Zemiakové posúchy od babky Zemiakové posúchy od babky Zemiakové posúchy od babky Zemiakové posúchy od babky Zemiakové posúchy od babky Zemiakové posúchy od babky
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Bezmäsité jedlá
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 16 ks

Suroviny:

Cesto:
1 vajce
100 ml rozpustenej bravčovej alebo kačacej masti (olej)
2-3 lyžičky soli
1 lyžička cukru
100 ml mlieka
450-470 ml vody
1 kg polohrubej múky
42g droždia (1 kocka)

Plnka:
cca 3/4-1kg zemiakov
rasca
soľ
mleté čierne korenie
1 veľká cibuľa
2-3 lyžice bravčovej alebo kačacej masti (olej) na osmaženie cibule

rozpustená bravčová alebo kačacia (husacia) masť na potieranie

Postup

Zemiaky uvarím v osolenej vode s trochou rasce.
Cibuľu nakrájam na malé kocky a osmažím na masti alebo oleji.
Z uvarených zemiakov zlejem vodu, rozpučím ich, zmiešam z osmaženou cibuľou, osolím, pridám mleté korenie a nechám vychladnúť.
Zatiaľ zamiesim cesto. Ja som si ho urobila v domácej pekárni, ale môžete aj ručne.
Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na štvorec cca 40x40 cm a radielkom rozdelila na 4 pruhy po dĺžke aj po šírke. Vzniklo mi 16 štvorcov (asi 10X10 cm).
Na každý som dala kopcovitú lyžicu zemiakovej plnky a urobila bochníčky (ako buchty). Nechala som chvíľu podkysnúť, potom som každý bochník roztlačila rukou na placku a rozvaľkala na kruh s priemerom asi 20 cm. Takto som urobila všetky posúchy, aby som nemusela odbiehať od pečenia.
Posúchy pečiem na suchej teflónovej panvici do červena, nie veľmi prudko, aby sa prepiekli aj zvnútra.
Hneď po upečení ich natieram masťou z obidvoch strán.
Ukladám ich na seba a keď sú všetky hotové, ešte horúce ich prikryjem prevrátenou misou (aspoň na 30 min aj viac), aby zmäkli.

Poznámka

Namiesto masti môžete dať do cesta (aj na smaženie cibule) olej. Na potieranie je najlepšia masť. Na plnku som použila zemiaky od obeda, len som ich zohriala a zmiešala s usmaženou cibuľou, osolila a okorenila.
Ak vám pri pečení zostáva na panvici múka, pred každým ďalším posúchom ju utrite suchou handričkou (pozor na prsty). Moja babka kedysi pekávala tieto posúchy na liatinovej platni sporáka, v ktorom sa kúrilo drevom. Ja ich robievam ako hlavné jedlo po nejakej sýtej polievke alebo na večeru s kyslým mliekom (acidkom). Môžete ich upiecť aj na tmavšie, my máme radi takto.

Autor Autor: (Jana)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
3 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Zemiakové posúchy od babky"

autor: Yanah
vložené: 21. 02. 2013 09:25:37  nahlásiť  reagovať
 

adrian: ďakujem za vyskúšanie receptu a aj za pekný komentár smajlik som veľmi rada, že vám posúchy chutili smajlik

autor: adrian (neregistrovaný/á)
vložené: 19. 02. 2013 23:56:37  nahlásiť  reagovať
 

Dakujem za recept smajlik .Vyskusal som vela receptov ale tento je najlepsi smajlik smajlik smajlik .plnku som obohatil oprazenou na drobno pokrajanou slaninkou.naozaj vynikajuce.

autor: Yanah
vložené: 18. 02. 2012 20:43:51  nahlásiť  reagovať
 

ika: ĎAKUJEM za krásny komentár smajliksmajliksmajlik som rada že chutili smajlik

autor: ika (neregistrovaný/á)
vložené: 31. 01. 2012 14:43:46  nahlásiť  reagovať
 

Skvelé....spravila som jednu chybu a to, že som to skusila len z polovičnej dávky...nestihli ani \"mäknúť\" pod miskousmajliksmajliksmajlik

autor: Yanah
vložené: 15. 04. 2011 22:07:28  nahlásiť  reagovať
 

smajlik smajlik krásne sa ti vydarili smajlik ... presne takto majú vyzerať, ja som zo zemiakov v šupke ešte nikdy nerobila, ale vyskúšam ... a vďaka za krásne foto smajlik

autor: ercicka
vložené: 15. 04. 2011 19:10:05  nahlásiť  reagovať
 

no, prave dopecene! ... vody som dala asi 455ml (odhadujem) a zamiakov som mala 610g (varenych v supe a uz osupanych) ... fotku a bodik prikladam!!! smajlik

aha a teraz ked som ich napiekla, tak sa mi zda, ze ich robievala manzelova babka a volala ich "kabače"

autor: ercicka
vložené: 15. 04. 2011 14:02:52  nahlásiť  reagovať
 

no, tak dufam, ze mozu byt aj zemiaky varene v supke smajlik a dnes vyskusam na veceru smajlik

autor: Korona
vložené: 06. 01. 2011 19:18:10  nahlásiť  reagovať
 

..presne takto robím aj ja, len ja ich pečiem na plechu v rúre, recept je tu vložený "Zemiakové posúchy". Určite sú výborné aj tieto, niekedy skúsim.smajlik

autor: Anka (neregistrovaný/á)
vložené: 06. 01. 2011 10:06:18  nahlásiť  reagovať
 

Posúchy - konečne som našla receptík ako robievala moja babka. Ďakujem smajlik

autor: Yanah
vložené: 18. 11. 2010 19:29:34  nahlásiť  reagovať
 

Klaris...... lokše u nás voláme také tenké placky presne ako si ich opísala, toto je trochu hrubšie, snažila som sa to nafotiť tak, aby to bolo trochu vidieť.....ak ich budeš robiť, daj vedieť či sa vydarili a či aj chutili smajlik

autor: Klaris
vložené: 18. 11. 2010 15:38:01  nahlásiť  reagovať
 

Vypadajú vynikajúco.Takto ich nepoznám, u nás sa robili, len z čisto zemiakového cesta, bez cibuľe a korenia, piekli sa tiež na plotni a natieralihydinovou masťom a volali sme ich "lokše", Tieto určite vyskúšam.smajliksmajlik+bodík

autor: tanika
vložené: 18. 11. 2010 08:48:58  nahlásiť  reagovať
 

vyzerajú výborne...

autor: Yanah
vložené: 17. 11. 2010 20:46:25  nahlásiť  reagovať
 

smajlik jasné, v mikrovlnke sa dajú zohriať v pohode (ja ich dávam aj do mrazáka, keď zostanú, a potom vytiahnem a zohrejem v mikrovlnke, keď nemám čas variť, a sú ako čerstvé) smajlik

autor: vybusna
vložené: 17. 11. 2010 20:34:33  nahlásiť  reagovať
 

nepoznam a vyzera to byt skvost.
daju sa ohrievat v mikrovlnke na druhy den?


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel dva a tři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz