![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Slané pečivo |
![]() |
Čas prípravy: 2 hodiny 40 minút + príprava |
![]() |
Počet porcií (kusov): 4 - 8 ks chleba |
500 g hladkej múky, 1/3 kocky droždia /42 gramového/, 1 CL soli, 1 CL kryštáľového cukru, 200 ml vlažnej vody, 2 PL olivového oleja
Do misy si preosejeme múku a premiešame ju so soľou. V troche vlažnej vody s cukrom necháme napučať droždie. Dobre vykysnutý kvások pridáme do múky a s vlažnou vodou vypracujeme hladké, pružné a nelepivé cesto. Prikryjeme a nechám kysnúť na teple 2 hodiny. Z vykysnutého cesta ugúľame 8 guliek. Kažú z nich rovnomerne vyvaľkáme na kruhy o priemere 15-20 cm. Placky ukladáme na utierku poprášenú múkou a prikryjeme druhou utierkou. Necháme znovu kysnúť 30 minút. Dáme ich na plech vystlatý pečiacim papierom, potrieme studenou vodou. Pečieme v trúbe vyhriatej na 200-220 stupňov 6-10 minút. Plech vkladáme do trúby rýchlo, aby sa v nej teplota neznížila. Nenafúkli by sa. Placky majú byť nafúknuté a na povrchu mierne zhnednuté. Povrch placiek sa môže natrieť zah´tarom /zmes korenia/ a olejom. Podáva sa čerstvý na raňajky. Plní sa rôznymi plnkami. Prikusuje sa k polievkam, podáva sa k hlavnému jedlu, k šalátom. Denne sa pečie takmer v každej domácnosti.
Pita sa pečie v Sýrii, Libanone, Palestíne a v dalších arabských štátoch, ale je známy aj v Turecku a nielen tam.
![]() |
Autor: Meszarosovabolya |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
3 kladné ohodnotenia | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
http://www.siarsky.ch/index/sk-1034-81-1018-0.html
Zdenka, cesto môžeš zarobiť aj v pekárni, ale ja mám radšej. ak kvalitu a konzistenciu cesta cítim v mojich rukách. Potom viem aktuálne prispôsobiť potrebu vody. Piecť ale treba rozhodne v trúbe, pečenie treba sledovať, aby bola pita správne upečená.
Pitu mám moc ráda. ˇJsem ráda, že si ji můžu upéct i doma. Myslíš, že by to šlo i v domácí pekárně ?
ibolya, kedze sa pita da plnit, je super
1. bodik
arabsky pita chleb arabska pita pitá chléb recept recept na arabsky chlieb chlieb pita arabský pita chleb recept arabské recepty arabsky chleb pita arabská placka recept na arabský chléb pita pita recepty cim naplnit arabsky chleba pita recept pitta chlieb arabsky chlieb pita plnka do arabskeho chleba arabsky chleba recept recept pita chléb čím naplniť pitu arabský chlieb recept arabský chléb arabské placky recept arabská placka recept čím naplniť arabský chlieb arabský chléb recept recepty pita arabske placky recept na pitu recept pita pita placky arabské pečivo arabský chleba pita chlieb recept arabský chléb chléb pita recept pita chlieb recept na arabský chleba čím naplnit arabský chléb pita chléb arabsky chlieb recept turecka pita