![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Zaváraniny |
![]() |
Čas prípravy: 12 hodín + 14 - 18 dní kvasenie + príprava |
![]() |
Počet porcií (kusov): 1 dávka |
1. variant: 3500 g bielej hlávkovej kapusty na 3-4 fľaše objemu 0,7 litra, na 1 kg kapusty treba 20 g soli, trocha rasce, Na jednu 0,7 l fľašu treba dať na spodok 3 guličky hrozna alebo hroznový list, trocha kôpru 2. variant: na jeden 5 litrový pohár treba cca 7000 g bielej hlávkovej kapusty , 70 g soli, 1 CL rasce
1. variant: Kapustu nastrúhame do väčšej nádoby. Okoreníme a osolíme. Premiešame a necháme postáť, najlepšie cez noc. Na druhý deň z nej vytlačíme šťavu a kapustu natlačíme do pohárov do 3/4. Dolejeme kapustovou šťavou, prípadne prevarenou vlažnou vodou do samého vrchu. Fľaše zaviečkujeme a zatlačíme viečka hlavicou. Nepoužívame šraubovacie viečka! Necháme 2 týždne v teple. Kapusta sama vykysne a vyduje viečka, ktoré potom spľasnú. Fľaše s kyslou kapustou odložíme na chladné a tmavé miesto. 2. variant: Kapustu nastrúhame alebo nakrájame na tenké rezance. Vo veľkej nádobe ju premiešame so soľou a rascou. Potom ju silno natlačíme do pripravenej fľaše a dolejeme odobratou šťavou. Ak máme málo šťavy z kapusty, tak doplníme prevarenou vlažnou vodou, aby kapusta bola zaliata. Prikryjeme doskou, ktorú zaťažíme, aby kapusta neplávala. Dáme kvasiť na 14-18 dní do miestnosti s teplotou 15-16 stupňov /izbová teplota/. Po uplynutí tejto doby, ak je to potrebné, doplníme objem prevarenou a osolenou vodou. Zaviečkujeme a odložíme na tmavé, chladné miesto. Do kvasnej nádoby môžeme pridať rôzne korenie ako viničové listy, kôpor, chren, bobkový list a jablko. Počas kvasenia podložíme pod fľašu hlbší pekáč.
Zdroj: oba varianty som našla na IT. Foto dodám neskôr.
![]() |
Autor: Meszarosovabolya |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
3 kladné ohodnotenia | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
S tím vínem(hroznovým) to vyzkouším. Zelí nakládáme pro nás 3 až 50kg.
kapusta zavaranie kapusty nakladanie kapusty do fliaš sterilizovanie kyslej kapusty tlačenie kyslej kapusty kvasena kapusta v 5litrovom pohari ako sa vari kysla kapusta kysla kapusta datum nakladania kapusty nakladanie kapusty do poharov nakladanie kapusty zavaranie kyslej kapusty nakladana kapusta vo flasi kapusta hroznove listy kvasena kapusta ako kvasiť kapustu v 5l pohári tlačenie kapusty nakladana kapusta zaváranie.kysléj.kapusty. nakladanie kyslej kapusty zavarana kapusta kapusta v poharoch zavarenie kyslej kapusty nakladana kapusta do fliaš kysla tlačenie sudova kapusta do poharov kvasena kapusta vo flasi kysla kapusta z flias recept panelakova kapusta kysla kapusta v poharoch kvasenie kapusty recepty panelakova kapusta kvasena kapusta do pohara panelakove zeli kapusta kysla z flase kyslá kapusta z pohárov kyslá kapusta v pohári nakládáme kapustu ako sa naklada kysla kapusta kvasena kapusta v pohari kvasená kapusta do pohárov kvasen kapusta