![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Polievky |
![]() |
Čas prípravy: 30 minút + príprava |
![]() |
Počet porcií (kusov): 4-6 |
2-3 hlávky šalátu, 4 strúčiky cesnaku, 1-2 CL vegety - nemusí byť, soľ, štipka mletého čierneho korenia, cukor, 200 ml kyslej smotany, 50 ml mlieka, 2 l vody, 1 žltok, olej, 1 PL polohrubej múky, ocot, na jemno posekaný kôpor, oškvarky z údenej slaniny - nemusia byť
V panvici na oleji orestujeme na kocky nakrájanú údenú slaninu a odložíme bokom. Do väčšieho hrnca dáme zohriať vodu. Hlávky šalátu rozoberieme na listy, ktoré dobre umyjeme pod hojným prúdom studenej vody, necháme odkvapkať a natrháme na menšie kúsky, srdiečka prekrojíme. Upravený šalát vhodíme do vriacej vody. Ochutíme soľou, cukrom a štipkou mletého čierneho korenia. Nerozvaríme! Salát má zostať jemne krehký. Pred dovarením šalátu zmiešame v miske kyslú smotanu, mlieko, múku a žltok s 1-2 PL polievky a za stáleho miešania opatrne prilejeme do šalátovej polievky. Vypneme a pridáme na jemno nasekaný kôpor a prelisovaný cesnak. Zamiešame. Necháme chvíľu odstáť a dochutíme octom. Výsledná chuť má byť lahodná, jemne sladko-kyslá. Kto chce, si môže polievku v tanieri ešte posypať vyškvarenou údenou slaninou.
Zdroj: rodinný recept. Táto polievka je osviežujúca jarná novinka. Polievka je jemnejšia, ak miesto octu použijeme citronovú šťavu.
![]() |
Autor: Meszarosovabolya |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
5 kladných ohodnotení | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ivanka CH, dakujem
Salátovou polévku mě nosil udělanou taťkův kamarád z práce. Slovák. Jednou jsem mu jí pochválila a od těch dob mě jí stále nosí, on fakt jí dělá mooc dobrou, a u nich doma jí nikdo nejí.
Ano, Magdalénka, existuje nespočetné množstvo variant tejto osviežujúcej jarnej polievky. Hádam už hlávkový šalát dostať.
Ja varím úplne inak, ale tvoja verzia ma láka tiež...+