Viac ako  4 000  receptov

Slepačia polievka - "Ujházy"

Slepačia polievka   -
nahoru
Slepačia polievka   -
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Polievky
Čas prípravy Čas prípravy: 3 hodiny + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 8-10

Suroviny:

1 mladá sliepka cca 2 kg, najlepšie z dedinského dvora, 500 g mladej mrkvičky alebo mrkvy, 200 g petržlenu , 150 g zeleru, 1 mladý kaleráb, 100 g karfiolu, 100 g bielej špargle pokrájanej na špalíčky 1,5 cm, 250 g čerstvo vylúpaného mladého zeleného cukrového hrášku, 1 zelená paprika, 1 paradajka,150 g šampionov, 1 veľká cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, 150 g domácich rezancov tenkých ako vlas alebo niťoviek, 2 štipky šafránu, celé čierne korenie - 15 guličiek, soľ, voda

Postup

Do väčšieho hrnca vložíme očistenú sliepku, zalejeme hojne vodou a osolíme. Pomaly privedieme do varu za zbierania peny. Vložíme vajíčko na čaj, do ktorého sme dali cesnak, šafrán a celé čierne korenie. Pridáme na väčšie kusy nakrájanú koreňovú zeleninu, cibuľu, papriku paradajku a kel. Varíme napoly prikryté na slabom plameni, aby voda len jemne perlila. Do menšieho hrnce dáme hrášok, ružičky karfiolu, pokrájané šampiony na plátky a zalejeme malým množstvom vývaru a varíme pod pokrievkou. Nemiešame, aby sa nám zelenina nerozpadla. Pred dovarením pridáme špargľu a udržujeme v teple. Z vývaru opatrne vyberieme sliepku a vývar precedíme a necháme ho sadnúť. Vyhodíme obsah vajíčka na čaj - koreniny, cesnak, kel, papriku, paradajku, cibuľu. Ostatnú koreňovú zeleninu nakrájame na jemné hranolčeky. Do menšieho hrnca odoberieme 5-6 dl vývaru a uvaríme v ňom rezance a scedíme. Sliepku pokrájame na doske na menšie porcie, odstránime kožu a väčšie kosti. Do predohriatej polievkovej misy vložíme porcie sliepky, vývar s hráškom, špargľou, karfiolom a šampionmi. Vložíme uvarené a scedené rezance a zalejeme horúcim vývarom, z ktorého sme predtým odstránili mastnotu. Posypeme najemno pokrájanou petržlenovou vňaťou a ihned podávame.

Poznámka

Autorom je slávny madarský herec Ede Ujházy. Zil v rokoch 1844- 1915. V Budapešti navštevoval reštauráciu Gundel, kde túto polievku varil a vylepšoval šéfkuchár priamo podľa pokynov pána Ujházyho až do dnešnej podoby. Nezaobíde sa bez nej žiadna svadba a nesmie chýbať na jedálnom lístku žiadnej lepšej reštaurácie. Vkladám recept na túto polievku, lebo je sviatočná a je tu jar.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
1 kladné ohodnotenie udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Podobné recepty

Komentáre k receptu "Slepačia polievka - "Ujházy""

vložené: 30. 08. 2010 10:57:32  nahlásiť  reagovať
 

Ivanka Ch, tak toto je skutočne super polievka.smajliksmajliksmajlik Veľmi ma mrzelo, že si ju doteraz nikto nevšimol. A to som ju vkladala na jar, ked začala sezona špargle...a naštudovala som si k nej všetko dostupné, lebo je slávna na celom svete. Dakujemsmajlik

autor: Ivana Ch
vložené: 30. 08. 2010 06:25:06  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajliksmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz