Viac ako  4 000  receptov

Celozrnný špaldový chlieb

Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Slané pečivo
Čas prípravy Čas prípravy: 1h 45 min+príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 1 chlieb

Suroviny:

700 g celozrnnej špaldovej múky, 300 g hladkej múky, 1 PL kryštálového cukru, 1 PL soli, 1 PL celej rasce, 42 g droždia, 65O ml vlažnej pitnej vody, 3 stredne veľké uvarené a nastrúhané zemiaky

Postup

Do vandlíka preosejeme múku, pridáme soľ,cukor, rascu a premiešame. V múke si vyhlbíme jamu, do ktorej pridáme nastrúhané zemiaky. Do vlažnej vody pridáme 1 CL kryštáľového cukru a rozdrobené droždie. Ked kvások nabehne, pridáme ho k múke. Vymiesime tuhšie cesto,posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme v teple vykysnúť do dvojnásobného objemu. Cesto dáme na múkou poprášenú dosku. Prepracujeme a vyformujeme bochník. Preložíme na plech vyložený pečiacim papierom a necháme znovu podkysnúť. Potom potrieme bochník studenou vodou a vložíme do trúby predohriatej na 220 stupňov. Na dno trúby položíme kastrolik s horúcou vodou. Po prvých 15-tich minútach znížime teplotu trúby na 180 stupňov a pečieme dalších 60 minút. Vyberieme z trúby, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť.

Poznámka

Vlastný recept, piekla som pred 2 dňami. Je to zdravý, chutný a vláčny chlieb. Množstvo vody je závislé od kvality múky.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Celozrnný špaldový chlieb"

autor: Paprika
vložené: 13. 04. 2010 19:20:13  reagovať
 

Dnes jsem byla v Tescu (v Praze) a špaldovou mouku jsem tam kupovala, ale ne v oddělení s ostatníma moukama, ale v oddělení s racio výživou. Nevím, jestli je Tesco na Slovensku zásobené stejně, ale zkuste to.smajlik

autor: magdalenka
vložené: 13. 04. 2010 18:42:01  nahlásiť  reagovať
 

Ibolyka, špaldovku som minulý rok kúpila v Bille. Schválne, dnes som sa v našej pozerala, ale ju nemali, aby som ťa nezavádzala. Pred chvíľkou som dofrčala z DM drogérie, kde ju majú - ale určite nie celozrnnú, kilo stojí 2 euro a voľačo.

autor: tejaja
vložené: 13. 04. 2010 18:27:40  nahlásiť  reagovať
 

Z mlyna ZRNO objednávam múky už 4. rok, odkedy mám pekáreň. Nedám na nich dopustiť, múky mám doma do 2-3 dní po objednávke, kvalita výborná. Ceny ľudové a ešte mi ostávajú plátené vrecúška.

vložené: 13. 04. 2010 14:06:51  nahlásiť  reagovať
 

No, je to všechno naruby!smajliksmajlik U nás ve "Vidlákově"smajliksmajlik mají teda hlavně tu špaldovou mouku. S ostatníma je problém.smajlik Takže bych to mohla vyzkoušetsmajliksmajlik

autor: Paprika
vložené: 12. 04. 2010 12:41:24  nahlásiť  reagovať
 

Já špaldovku mám a používám (kupuju v Kauflandu), tak až budu zase péct, tak to zkusím podle tohoto receptu. Z pohodlnnosti ho ale asi vrazím do DP a tak udělám jen z poloviční dávky, aby se mi tam vešel.smajlik

autor: michsamant
vložené: 12. 04. 2010 11:23:12  nahlásiť  reagovať
 

ano, to je pravda smajlik

vložené: 12. 04. 2010 11:18:32  nahlásiť  reagovať
 

špaldovú múku som v obchode nedostala, ale dala som si ju poslať priamo z mlyna: Mlyn Zrno, Miroslav Grznár, Velké Hoste 182, 956 38 Sisov. Dá sa objednať písomne, telefonicky, majú aj internetový obchod. Tento clieb má inú chuť i štruktúru a vlastnosti, než chlieb z čisto hladkej múky. Odlišuje sa aj farebne, takže sa fotografia k nemu nehodí.smajlik

autor: michsamant
vložené: 12. 04. 2010 11:00:04  nahlásiť  reagovať
 

no ak sa moze hladka, ja som takyto chlebik kedysi pekavala, presne rovnaky podla prisad, teda az na tu spaldovu muku,pohladam fotku, tento recept uz davno nerobim,tak ma ani nenapadlo ho sem dat,ale fotku mam

vložené: 12. 04. 2010 10:55:27  nahlásiť  reagovať
 

Ivuško milá, určite môžeš robiť aj z inej celozrnnej múky, ale potom už nebude špaldový. Použila som hladkú muku Extra špeciál 00.smajlik

autor: michsamant
vložené: 12. 04. 2010 10:54:49  nahlásiť  reagovať
 

spaldovu muku som uz raz chcela pouzit do ercickinho receptu a vobec som ju u nas nenasla. aj som sa pytala v obchode a nechapali,co chcem smajlik ale som sa docitala,aka je spalda zdrava, tak mi je luto,ze sa tu neda zohnat.

autor: cathleen
vložené: 12. 04. 2010 10:20:03  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, myslíš, že může být i jiná celozrnná, než špaldová? Mám jen pšeničnou....chlebík bych zkusilasmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel pět a čtyři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz