Viac ako  4 000  receptov

Zidovská Flodny torta

Recept môžu hodnotiť iba prihlásení užívatelia


Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Torty
Čas prípravy Čas prípravy: 1h + príprava + pečenie + vychladnutie torty
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 6-8

Suroviny:

Cesto: 250 g hladkej múky, 125 g masla, 13 g práškového cukru, štipka soli, 100 ml bieleho vína, 2 vaječné žltky, 6 g droždia
Maková plnka: 175 g maku, 125 g cukru, 15 g medu, 10 g hrozienok, 1O g mletých piškot, citronová kôra, 1 vanilkový cukor, 125 ml vody
Orechová plnka: 150 g nahrubo mletých orechov, 125 g cukru, 30 g pomletých piškot, 13 g medu, 15 g hrozienok, pomarančová a citronová kôra, 1 vanilkový cukor, 125 ml vody
Jablková plnka: 375 g nahrubo strúhaných jablk, 30 g hrozienok, 22 g nahrubo nasekaných vlašských orechov, 22 g pomletých piškot
Slivková náplň: zmiešame domáci slivkový lekvár ( povidla ) s trochou rumu

Postup

Najprv si nachystáme všetky suroviny vrátane maku, ktorý pomelieme. Pripravíme si cesto. Zmiešame všetky ingrediencie a spracujeme na cesto. Z cesta vytvarujeme rovnomerný valček, zabalíme do potravinovej folie a dáme do chladničky na 30 minút odpočinúť bez kysnutia. Zatiaľ, čo cesto odpočíva pripravíme si 4 plnky.

Maková plnka : Do misy dáme pomletý mak, hrozienka, pomleté piškoty, nastrúhanú citronovú kôru a vanilkový cukor. Do vriacej vody pridáme med a cukor a povaríme. Povarenou zmesou zalejeme pripravené ingrediencie v mise a dobre premiešame.
Orechová plnka : Do misy dáme orechy, pomleté piškoty, hrozienka, nastrúhanú citronovú a pomarančovú kôru, vanilkový cukor. Do vriacej vody pridáme med a cukor a povaríme. Povarenou zmesou zalejeme suroviny v mise a premiešame. Necháme odstáť, aby sa chute prepojili.
Jablková plnka : Zmiešame všetky suroviny.
Slivková plnka : Zmiešame slivkový lekvár s trochou rumu.

Vyberieme cesto a vyvaľkáme ho na rovnomernú tenkú placku. Podľa dna tortovej formy si vykrojíme 5 rovnakých kruhov, ktoré popicháme vidličkou. 2 kruhy zatiaľ dáme bokom, 3 položíme na plech s pečiacim papierom a vložíme piecť do trúby predohriatej na 170 stupňov. Ked sa na ich povrchu vytvoria pľuzgieriky karamelovej farby, cesto je upečené. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na dno rozobieracej tortovej formy vložíme neupečený plát,ktorý natrieme makovou plnkou. Prikryjeme upečeným plátom a natrieme orechovú plnku. Prikryjeme upečenou plackou a natrieme jablkovou plnkou. Prikryjeme poslednou upečenou plackou a natrieme slivkovou plnkou, ktorú prikryjeme neupečenou plackou. Vložíme piecť na 50 minút do trúby predohriatej na 170 stupňov. Po upečení vyberieme a necháme chladnúť do druhého dňa. Potom ostrým nožom ju orežeme v tortovej forme po jej vnútornom obvode. Posypeme práškovým cukrom, nakrájame na úhľadné porcie a môžeme podávať.

Poznámka

Zdroj: Na TV paprika pripravila veľmi milá židovská babička. Táto torta spôsobila priamo senzáciu nielen v Budapešti a v celom Madarsku,ale aj inde. Rada by som si na nej zamaškrtila aj ja. Napriek tomu, že som ju nerobila, vkladám tento recept ako pre maškrtné deti,tak aj pre všetkých mlsných labužníkov.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
1 kladné ohodnotenie udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Zidovská Flodny torta"

vložené: 08. 04. 2010 21:11:02  nahlásiť  reagovať
 

Terezka, veľmi pekne dakujem. Som Ti zaviazanásmajlik

autor: tejaja
vložené: 08. 04. 2010 19:57:37  nahlásiť  reagovať
 

Ibika, veľmi ma to láka, moja babička kedysi pracovala u jednej židovskej lekárskej rodiny, a mala spústu receptov, ktoré varili. Bohužiaľ, mala ich v hlave a ja som bola príliš malá, aby ma to zaujímalo. Takže mám len zbytky.
Ja veľmi rada skúšam všetko nové, čo som ešte nerobila, nebaví ma variť tie isté jedlá dookola, tak keď budem mať čas, príde na tento recept. Zatiaľ ukladám. Díky smajliksmajlik

vložené: 08. 04. 2010 18:36:35  nahlásiť  reagovať
 

ešte nemám v pláne, len sa mi zapáčila veľmi na tv paprika, ale môžeš to odskúšať Ty ako prvá a foto+, bola by to pre mňa česť

autor: tejaja
vložené: 08. 04. 2010 18:20:24  nahlásiť  reagovať
 

Ibika, ja viemsmajlik prečítala som si recept, len vravím , že mi to pripomína štedrák, ale vidím, že to nie je to isté.
Kedy budeš robiť túto tortu ? Rada by som videla foto, ako to to vyzerá smajliksmajlik

vložené: 08. 04. 2010 17:28:44  nahlásiť  reagovať
 

Terezka, ale toto nie je obyčajné kysnuté cesto. To je kysnuté lístkové cesto! A aj plnka má výrazne iné zloženie a oveľa zložitejšiu technologiu prípravy.

autor: tejaja
vložené: 08. 04. 2010 17:21:49  nahlásiť  reagovať
 

Toto mi pripomína štedrák, presne takto sa striedajú plnky s kysnutým cestom, iba sa namiesto jablkovej dáva tvarohová plnka. smajlik A všetko sa pečie naraz, nepredpeká sa. smajlik

autor: magdalenka
vložené: 08. 04. 2010 16:54:19  nahlásiť  reagovať
 

Ibolyka, tak toto je skutočný skvost!!! +

vložené: 08. 04. 2010 16:40:23  nahlásiť  reagovať
 

Michsi moja zlatá, cítila som v kostiach, že Ty zareaguješ obratom. Ja si to chuťové spojenie viem živo predstaviť. Výbušná pre Teba: Neupečené cesto sa dáva navrch a naspodok, lebo to upečené by sa mohlo spáliť. Plnka sa však stáva pečením chutnejšia, tak ako pri makovom či orechovom vianočnom " bajgli" /slovo pochádza z nemeckej židovskej kuchyne/ a plnky nepretečú a vzájomne sa nepremiešajú. Výsledný chuťový efekt potom nasleduje nie súčasne, ale v krátkom časovom slede za sebou, aby si si mohla všetko patrične vychutnať. Z toho dôvodu sú jednotlivé plnky od seba oddelené tenkým upečeným krehkým cestom, ktoré sa pečením správa ako kysnuté lístkové cesto. A jednak z chuťových dôvodov, ale najmä z dôvodov, aby sa torta dala krájať- musí tak dlho chladnúť. Už som si spomenula, tá pekná a šikovná židovská babička, ktorá ju piekla sa volala Marietta. Objavila som 4 názvy: Flodni - Floden - Flodny - Fluden, čo svedčí o rozšírení tejto torty vo svete. Aj veľkosť pridaných orechov - nahrubo namleté, nahrubo nasekané - sa podieľa na výslednom chuťovom efekte.smajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 08. 04. 2010 15:59:15  nahlásiť  reagovať
 

...a este ak raz najdem odvahu, tak sa o toto pokusim.

autor: vybusna
vložené: 08. 04. 2010 15:58:57  nahlásiť  reagovať
 

Teda tak toto je uzasne.smajlik nemam slov. Spolocnej chuti plniek by som sa nebala, na vianoce peciem tzv. kolac stedrak a tam ide plnka tvarohova, slivkova a orechova a chuti fantasticky. Ja by som chcela skor vediet, preco sa tam preklada upecene cesto s neupecenym. Ibiko vedela by si to najeko vysvetlit? urcite to tak ma byt o tom vonkoncom nepochybujem, ale len tak ludsky by som to chcela vediet.

autor: michsamant
vložené: 08. 04. 2010 15:01:03  nahlásiť  reagovať
 

smajlik Tak toto by som aj ja rada ochutnala. Neviem si dobre predstavit ako by vsetky tie plnky dokopy spolu chutili. A to je prva torta, kde sa do cesta pouzivaju kvasnice, cize nie klasicky piskot. Naozaj nezvycajny recept, ale moze to byt dobre..


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a čtyři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz