Viac ako  4 000  receptov

Domáca parená knedľa

Domáca parená knedľa
Krok 4 - Krok 6
nahoru
Domáca parená knedľa Domáca parená knedľa Domáca parená knedľa
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Prílohy
Čas prípravy Čas prípravy: 120 min
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 4 kusy (1 kus = 3 - 4 porcie)

Suroviny:

Kvások:
- 14 g sušeného / 42 g čerstvého droždia
- 100 ml teplej vody
- 1 lyžica bieleho kryštálového cukru
__________________________________________________________
Cesto:
- veľká misa na miesenie cesta
- 1 kg preosiatej pšeničnej hladkej múky na kysnuté cesto
- kvások
- 300 ml teplého plnotučného mlieka
- 200 ml teplej vody
- 2 čajové lyžičky jemnej soli
- 1 väčšie vajce
__________________________________________________________
Na potieranie:
- 100 ml rastlinného - najlepšie slnečnicového oleja
- metlička na napotieranie
__________________________________________________________
Na prípravu pracovnej dosky:
- 2 hrste pšeničnej hladkej múky na pomúčenie prac. dosky
- nôž so širšou čepeľou potretou olejom na delenie cesta

- mriežky s papierom na pečenie
- drevenná spajdľa na poprepichovanie naparených knedlí
- široká obracačka
__________________________________________________________
Na prípravu parenia:
- parák zložený v mojom prípade
z veľkého hrnca, kuchynskej utierky, plastového lavóru
a šnúrky :), ten naplnený horúcou vodou do maximálne 1/4
- kliešte na odkrývanie lavóru
- kúsok papieru na pečenie pod pariace sa knedle
- rýchlovarná kanvica so stále pripravenou horúcou vodou pre
dolievanie počas parenia
- stopky/ časovač/ kuchárske minútky nastavené na 20 min

Postup

1. Krok

Do pripravenej múky urobíme jamku, v ktorej pripravíme kvások z teplej vody, droždia a cukru. Po krátkom nakvasení pridáme ostatné suroviny: soľ, vajce, v mikrovlnnej rúre prihriate mlieko a vodu ktoré prilievame striedavo postupne počas miesenia cesta. Ručné miesenie trvá asi 15 minút pre dosiahnutie vláčneho, hladkého a nelepivého cesta.

2. Krok

Cesto prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a dáme ho vykysnúť na teplé miesto. Doba kysnutia sa pohybuje od necelej hodiny až po hodinu a pol, no nie dlhšie aby cesto veľmi neoschlo.

3. Krok

Kým cesto kysne čas využijeme na prípravu pracovnej dosky, ktorú jemne pomúčime. Ďalej si pripravíme parák, a mriežky ako je vidieť na fotkách.

4. Krok

Nakysnuté cesto vyklopíme na pripravenú pomúčenú prac. dosku. Z misy sa musí krásne oddeliť. Rozdelíme ho na štvrtiny mastným nožom, to je dôležité aby sa cesto nelepilo, osobne odporúčam mať mastné-naolejované aj ruky ;). Potom vyformujeme 4 aspoň trochu podobné knedlíky, po stranách ich môžme potrieť olejom aby sa k sebe neprilepili. Teraz ich opäť vrátime do tepla na 15 min podrásť.

Krok 5

V pripravenom hrnci necháme zovrieť vodu,
nastavíme časovač na 20 minút. Ja som naparovala knedle
na papieri na pečenie po jednom, nakoľko boli príliš veľké
na môj "home made parák". Papier na pečenie zabráni lepeniu cesta na utierku, parenie nijak neovplivní
a zároveň uľahčí manipuláciu.
Ak ale niekto bude mať možnosť naparovania viacerých naraz, určite nesmie zabudnúť na potretie olejom. Inak by sa cesto zlepilo.

Krok 6

Knedle môžme smelo naparovať každú presne 20 minút.
Nesmieme však zabudnúť po každom druhom naparovaní skontrolovať hladinu vody v hrnci pod utierkou.
Ihneď po odobratí z pari je nutné knedle poprepichovať špajdľou a celé, z každej strany ponatierať olejom.
Takto ošetrené sú pripravené na okamžité podávanie,
alebo po ochladnutí na mriežke zabaliť do potrtravinárskej fólie a odložiť do mrazničky na neskôr.

Poznámka

Pridaný recept je môj prvý, snažila som sa aby bol napísaný zrozumiteľne a presne. Prípadné nejasnosti dokladám vlastnými ilustračnými fotografiami.

Dobrú chuť prajem,
napríklad ku knedliam pripravených
ako príloha ku "gulášu pre bojovníka" :)

Autor Autor: (Miroslava Kusyová)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
1 kladné ohodnotenie udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Domáca parená knedľa"

K receptu nejsou žádné komentáře.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Tématické frázy

vaječna tlačenka spenat recept recepty buchtičky s krémem recept múčniky zdobení perníčků syrová omáčka kokosove rezy čokoládová poleva salamova pomazanka škvarková pomazánka recept makovec recepty s obrázkami rychlá buchta žampionova omačka roláda piškotová piskotova rolada bramborove knedliky recepty online buchtičky s krémem rychla buchta na plech skvarkova pomazanka bílková poleva na perníčky dukatove buchticky gulášová polévka recept tvarohové knedlíky slaný dort sýrová omáčka na testoviny tvarohove knedliky s jahodami kokosova rolada čevabčiči top recepty vaječný koňak recept jablková buchta rumové kuličky recept rumové kuličky domaca pekaren vaječný końak poleva na perníčky dukátové buchtičky recept poleva na zdobení perníčků varenie


Copyright © 2008 - 2020 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz