Viac ako  4 000  receptov

Sikulský guláš

Sikulský guláš
nahoru
Sikulský guláš Sikulský guláš
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Bravčové mäso
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 5 - 6 porcii

Suroviny:

1kg bravcove pliecko, pasik udenej slaniny, 500g kysla kapusta, 500g pasirovane paradajky (neviem aku gramaz predavaju na Slovensku, ak mensiu, tak staci aj tych cca 350g), 200 ml sladka smotana, maly biely jogurt, 1 velka cibula, 5 strucikov cesnak, 2 CL sol, 1 CL mlete korenie, 1 CL mleta cervena paprika, 1 stiplava papricka, 2 bobkove listy, olej.

Postup

Cibulu a slaninu nakrajame na kocky, cesnak na platky. Maso pokrajame na kocky. Kyslu kapustu nepremyvame , nanajvys ju poprekrajujeme na drobno.
Na oleji rozprazime slaninu a orestujeme cibulu. Pridame cesnak, papricku a este minutku miesame, posolime lyzickou soli a pridame maso.
Maso orestujeme zo vsetkych stran.
Opecene maso podlejeme trochou horucej vody a pridame pasirovane paradajky. Uvedieme do varu, prikryjeme pokrievkou, stiahneme zdroj tepla a dusime kym nie je skoro makke.
Maso posolime, okorenime, pridame cervenu papriku a vsetku kyslu kapustu. Premiesame a znovu podlejeme horucou vodou.
Dusime kym nie je maso uplne makke.
Sladku smotanu vymiesame s jogurtom a lyzickou hladkej muky + 1 lyzicou stavy z hrnca. Ked je mliecna zmes hladka, vlejeme ju do hrnca, vsetko premiesame a nechame prevriet. Ja som musela este doliat vodu.
Ak treba este dochutime.

Poznámka

Ano..sikulsky gulas sa zda ze je uplne rovnaky ako segedinsky a a je to pravda. Akurat sa segedinsky vola nespravne..ku nespravnemu pomenovaniu segedinsky doslo v obmenach casu a pravdepodobne tak navzdy aj ostane.
Sikulsky gulas sa udajne vola podla Jozsefa Székely a neskor sa meno zacala rozne obmienat na szekely gulas a nakoniec sa ustalilo na sikulsky gulas. To je jedna varianta. Druha varianta je ze sa vola podla madarskej etnickej skupiny szekelov, sikulov, co ziju v rumunsku.
Nikdy sa k tomuto jedlu nepodavali knedle, ale zemiaky...ale mne by to manzel asi so zemiakmi nejedol.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Sikulský guláš"

autor: vybusna
vložené: 16. 09. 2015 12:44:34  nahlásiť  reagovať
 

-J-: a to som nepocula....neviete mi to nejako blizsie konkretizovat....ja madarsku kuchynu nepoznam osobne, len to co sa docitam.....a toto ma ozaj zaujima....mam kvaku, takze by som to skusila s nou

autor: -J- (neregistrovaný/á)
vložené: 16. 09. 2015 08:46:50  nahlásiť  reagovať
 

Recept vyzera dobre. Taka slovenska klasika :)

Nikde som ale cital, ze povodny zsekely gulas sa robil z nejakej repy (miesto kapusty)

autor: Andrej (neregistrovaný/á)
vložené: 07. 01. 2013 16:47:52  nahlásiť  reagovať
 

Nemám pocit, že môj komentár nie je jasný. To ale vôbec nevadí, nič strašné sa nestalo. Nabudúce, (ak bude dôvod,) sa pokúsim písať zrozumiteľnejšie.

autor: vybusna
vložené: 07. 01. 2013 11:04:58  nahlásiť  reagovať
 

Andrej: pravdupovediac, absolutne nerozumiem, co ste mi chcel povedat smajlik...nikde nepisem, ze jedlo je rakuske, alebo nemecke.
Pan Jozsef Székely bol madar ako repa, a sikulovia su madarska etnicka mensina.
Vidite v mojom prispevku nieco ine, ako to, ze nepopieram, ze jedlo je madarske?????

autor: Andrej (neregistrovaný/á)
vložené: 06. 01. 2013 16:37:33  nahlásiť  reagovať
 

Výbušná:
Ten popis vzniku je samozrejme Vaša fantázia. Nemáte vôbec pravdu.
V Maďarsku sa kyslá kapusta "vyrába" oveľa dlhšie než v Nemecku alebo Rakúsku a preto majú aj toľko jedál s použitím kyslej kapusty. Asi ste zabudli, že boli na Slovensku stáročia a nás naučili vari chutnejšie než varia Nemci. Rakúšania sa za Rakúsko-Uhorska tiež hodne priučili, aj keď varia s väčšou fantáziou než Nemci. (Pozor, ja nie som Maďar...!)

autor: eva hubova
vložené: 26. 03. 2012 09:53:50  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlik u nás byl ve čtvrteksmajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz