Viac ako  4 000  receptov

Arany galuška

Arany galuška
nahoru
Arany galuška Arany galuška
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Kysnuté
Čas prípravy Čas prípravy: 1,5 hod
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 10

Suroviny:

Cesto: 25g cukru, 250 g pšeničnej hladkej múky, 25g masla, 20g droždia, štipka soli, 1 vajce, 120 ml mlieka a 1 citrónová kôra.
Vanilkový krém : 750 ml mlieka, 1 vanilkový struk /semiačka/, 5 žĺtkov, 50g cukru, 40g hladkej múky a RUM!!!!! cca akurátne
Posýpka : Mleté alebo rozdrvené vlašské orechy cca 100 g, práškový cukor 90g a 200g masla

Postup

Cesto : Múku, cukor, maslo, nakvasené droždie, soľ, vajce a kôra z citróna miešame ako cesto na kysnuté koláč. Necháme 30 min. nakysnúť a potom ho rozvaľkáme na cca 2 cm plát cesta. Vykrajujeme z neho pomocou pohára kúsky na malé buchtičky asi ako pingpongová loptička.
Takto pripravené guľky z cesta namáčame v rozpustenom masle a obaľujeme v posýpke zmesy orechov a cukru. Obalené malé buchtičky ukladáme na vymastený plech /najlepšie tortová forma/ a ak sa jedna vrstva uzavrie trochu posypeme zmesou a ukladáme na ňu dalšiu vrstvu. Cesto upečieme v rúre na 170 C cca 30 min.
Vanilínový krém : Múku zmiešame s cukrom a pridáme žĺtka. Trochu miešame so 100 ml mlieka. Do tohto prilejeme zvyšné mlieko uvarené s vanilkou resp. vanilkovým cukrom. Prilievame POMALY by sa nám žĺtka nezrazili. Celé to pomaly varíme na miernom ohni kým nám to nezhustne, Nakoniec pridáme RUM, tak ako a koľko chceme.
Upečené guľky dáme na tanier a polejeme krémom. Brú chuť!

Autor Autor: (Juraj)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
3 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Arany galuška"

vložené: 09. 03. 2012 21:10:55  nahlásiť  reagovať
 

eva hubova:Detektívku, tam se nanejvýš dozvíš kdo je, nebo není vrah,ale zkus vařit z maďarské kuchařky. A to mě ješté zustaly i skoro 70-ti leté kuchašké knihy! Z toho už nékdy něco udělám,ale požaduje se v nich "jiná kuchařinka" nežli jsem já.Tehdy asi holky byli v kuchyni snad od deseti let, než se všecko naučily.smajlik

autor: eva hubova
vložené: 09. 03. 2012 13:57:22  nahlásiť  reagovať
 

vybusna: Milu, vyzkoušej...ořechy, rum - pohádkasmajlik

autor: vybusna
vložené: 09. 03. 2012 13:55:57  nahlásiť  reagovať
 

eva hubova:smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik naaaaaadhera...

autor: eva hubova
vložené: 09. 03. 2012 13:54:00  nahlásiť  reagovať
 

Místo buchtiček s krémem jsem vyzkoušela ty Arany....Jani, měla jsi pravdu, byla to dobrotasmajliksmajlik
Juraj, smajlik jsem dala už dřív, tak jen foto...ale nemám ty kuličky takové výstavní jako Tysmajlik

autor: Juraj (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 20:55:27  nahlásiť  reagovať
 

Yanah:Ďakujem za pochvalu. Maďarsky ani ja neviem

autor: Juraj (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 20:53:46  nahlásiť  reagovať
 

vybusna:Neboj, nešanoval som s tým rumom. Dnes som hodil len tak recept na mačanku a niekto mi zjedol mačanku z obrázku. Dnes sa už nedá ničomu veriťsmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 04. 03. 2012 20:50:53  nahlásiť  reagovať
 

Juraj: no veru ja by som tiez isla do tej rumovej polevy...rozhodne...smajlik

autor: Juraj (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 20:49:12  nahlásiť  reagovať
 

tetrisss: Ďakujem, ono to chutí aj bez tej polevy. Ale rum je rum

autor: eva hubova
vložené: 04. 03. 2012 16:03:58  nahlásiť  reagovať
 

Veronika.Hrozna: to máš dobré čtení, lepší jak detektivkusmajlik

autor: Veronika.Hrozna (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 14:28:23  nahlásiť  reagovať
 

Yanah:Ja som takú kuchársku knihu zdedila ,pol receptov maďarsky 30% nemecky a zvyšok slovensky ! Po mojej svokre !
Ak z toho chcem niečo uvariť ,tak ..... ! Ona to písala celý život ,ale ako ju napadlo ! Najlepší je recept na huspeninu ,pol maďarsky ,návod nemecky a počty kusov maďarsky ,
slovensky suroviny takže to vyzerá asi takto ! Kúp kétte´paprčky.....!smajlik

autor: tetrisss
vložené: 04. 03. 2012 13:31:53  nahlásiť  reagovať
 

vyzera to super, mnam.

autor: vybusna
vložené: 04. 03. 2012 08:32:16  nahlásiť  reagovať
 

Yanah:smajlik no ja to viem preto, ze v krizovkach je meno zlata po madarsky arana

autor: Yanah
vložené: 04. 03. 2012 07:49:22  nahlásiť  reagovať
 

smajlik vybusna: ja neviem po maďarsky ani ň smajlik ... a recept s týmto názvom (zlaté halušky) mám z nejakej starej slovenskej kuchárskej knihy smajlik ... a aby v tom bol ešte väčší zmätok, dokonca sa mi marí, že je to pôvodom židovský recept smajlik kuk sem: http://www.delet.sk/zivot-a-judaizmus/jedlo/sladke... ... zbožňujem tieto fantastické staré recepty, nech sú odkiaľkoľvek smajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 04. 03. 2012 07:36:28  nahlásiť  reagovať
 

Yanah: ale tu vidiet ako zludovene recepty menia svoje nazvy.
ty to poznas ako zlate halusky, juraj pise, ze ich pozna ako *arany* halusky. Meno zlatica, zlata je po madarsky arana. smajlik
uz vidim, ako kedysi videla napr. madarska gazdina recept na zlate halusky a prepisala si to po svojom...alebo naopak. a s touto povabnou chybou sa to siri dalej. milujem taketo veci.
Nieco podobne som videla na cz topkach. pozname rezy Šalamounove.
Niektora gazdina to mala v zositku ako Šalamoun, dalsia zdedila zositok, ale nevedela precitat a smahom ruky sa tie rezy zrazu volaju rezy salamandr...smajlik

autor: Yanah
vložené: 04. 03. 2012 07:17:54  nahlásiť  reagovať
 

+smajlik krásny recept ... ja to poznám ako Zlaté halušky a je to maškrta smajlik
vybusna: trochu sa zlepia, ale zas nie veľmi ... musia sa poriadne namočiť do masla a až potom do orechovej zmesi smajlik ... ja dávam do tej orechovej zmesi na obaľovanie ešte štipku škorice smajlik

autor: eva hubova
vložené: 03. 03. 2012 22:19:04  nahlásiť  reagovať
 

No, tak to je zajímavý recept...taky jsem to ještě nikdy nikde neviděla ani nečetla....takže 2 vrstvy a upéct a může být i 1, nebo musí být 2 vrstvy....tak recept ukládám a určitě někdy vyzkouším, jak bude čas...s těmi ořechami a rumem to muselo býtsmajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 03. 03. 2012 20:31:35  nahlásiť  reagovať
 

smajlik fiiiha...clovece takto pecene gulky som este nevidela...takze normalne gulky z cesta omaslujem, obalim, poukladam do tortovej formy, presypem posypkou a nato ukladam dalsiu vrstvu...dobre som rozumela ano?
ale ak je to kysnute csto, tak oni sa pecenim nutne zlepia vsak?


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz