Viac ako  4 000  receptov

Arany galuška

Arany galuška
nahoru
Arany galuška Arany galuška Arany galuška
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Kysnuté
Čas prípravy Čas prípravy: 1,5 hod
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 10

Suroviny:

Cesto: 25g cukru, 250 g pšeničnej hladkej múky, 25g masla, 20g droždia, štipka soli, 1 vajce, 120 ml mlieka a 1 citrónová kôra.
Vanilkový krém : 750 ml mlieka, 1 vanilkový struk /semiačka/, 5 žĺtkov, 50g cukru, 40g hladkej múky a RUM!!!!! cca akurátne
Posýpka : Mleté alebo rozdrvené vlašské orechy cca 100 g, práškový cukor 90g a 200g masla

Postup

Cesto : Múku, cukor, maslo, nakvasené droždie, soľ, vajce a kôra z citróna miešame ako cesto na kysnuté koláč. Necháme 30 min. nakysnúť a potom ho rozvaľkáme na cca 2 cm plát cesta. Vykrajujeme z neho pomocou pohára kúsky na malé buchtičky asi ako pingpongová loptička.
Takto pripravené guľky z cesta namáčame v rozpustenom masle a obaľujeme v posýpke zmesy orechov a cukru. Obalené malé buchtičky ukladáme na vymastený plech /najlepšie tortová forma/ a ak sa jedna vrstva uzavrie trochu posypeme zmesou a ukladáme na ňu dalšiu vrstvu. Cesto upečieme v rúre na 170 C cca 30 min.
Vanilínový krém : Múku zmiešame s cukrom a pridáme žĺtka. Trochu miešame so 100 ml mlieka. Do tohto prilejeme zvyšné mlieko uvarené s vanilkou resp. vanilkovým cukrom. Prilievame POMALY by sa nám žĺtka nezrazili. Celé to pomaly varíme na miernom ohni kým nám to nezhustne, Nakoniec pridáme RUM, tak ako a koľko chceme.
Upečené guľky dáme na tanier a polejeme krémom. Brú chuť!

Autor Autor: (Juraj)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
3 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Arany galuška"

vložené: 09. 03. 2012 21:10:55  nahlásiť  reagovať
 

eva hubova:Detektívku, tam se nanejvýš dozvíš kdo je, nebo není vrah,ale zkus vařit z maďarské kuchařky. A to mě ješté zustaly i skoro 70-ti leté kuchašké knihy! Z toho už nékdy něco udělám,ale požaduje se v nich "jiná kuchařinka" nežli jsem já.Tehdy asi holky byli v kuchyni snad od deseti let, než se všecko naučily.smajlik

autor: eva hubova
vložené: 09. 03. 2012 13:57:22  nahlásiť  reagovať
 

vybusna: Milu, vyzkoušej...ořechy, rum - pohádkasmajlik

autor: vybusna
vložené: 09. 03. 2012 13:55:57  nahlásiť  reagovať
 

eva hubova:smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik naaaaaadhera...

autor: eva hubova
vložené: 09. 03. 2012 13:54:00  nahlásiť  reagovať
 

Místo buchtiček s krémem jsem vyzkoušela ty Arany....Jani, měla jsi pravdu, byla to dobrotasmajliksmajlik
Juraj, smajlik jsem dala už dřív, tak jen foto...ale nemám ty kuličky takové výstavní jako Tysmajlik

autor: Juraj (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 20:55:27  nahlásiť  reagovať
 

Yanah:Ďakujem za pochvalu. Maďarsky ani ja neviem

autor: Juraj (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 20:53:46  nahlásiť  reagovať
 

vybusna:Neboj, nešanoval som s tým rumom. Dnes som hodil len tak recept na mačanku a niekto mi zjedol mačanku z obrázku. Dnes sa už nedá ničomu veriťsmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 04. 03. 2012 20:50:53  nahlásiť  reagovať
 

Juraj: no veru ja by som tiez isla do tej rumovej polevy...rozhodne...smajlik

autor: Juraj (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 20:49:12  nahlásiť  reagovať
 

tetrisss: Ďakujem, ono to chutí aj bez tej polevy. Ale rum je rum

autor: eva hubova
vložené: 04. 03. 2012 16:03:58  nahlásiť  reagovať
 

Veronika.Hrozna: to máš dobré čtení, lepší jak detektivkusmajlik

autor: Veronika.Hrozna (neregistrovaný/á)
vložené: 04. 03. 2012 14:28:23  nahlásiť  reagovať
 

Yanah:Ja som takú kuchársku knihu zdedila ,pol receptov maďarsky 30% nemecky a zvyšok slovensky ! Po mojej svokre !
Ak z toho chcem niečo uvariť ,tak ..... ! Ona to písala celý život ,ale ako ju napadlo ! Najlepší je recept na huspeninu ,pol maďarsky ,návod nemecky a počty kusov maďarsky ,
slovensky suroviny takže to vyzerá asi takto ! Kúp kétte´paprčky.....!smajlik

autor: tetrisss
vložené: 04. 03. 2012 13:31:53  nahlásiť  reagovať
 

vyzera to super, mnam.

autor: vybusna
vložené: 04. 03. 2012 08:32:16  nahlásiť  reagovať
 

Yanah:smajlik no ja to viem preto, ze v krizovkach je meno zlata po madarsky arana

autor: Yanah
vložené: 04. 03. 2012 07:49:22  nahlásiť  reagovať
 

smajlik vybusna: ja neviem po maďarsky ani ň smajlik ... a recept s týmto názvom (zlaté halušky) mám z nejakej starej slovenskej kuchárskej knihy smajlik ... a aby v tom bol ešte väčší zmätok, dokonca sa mi marí, že je to pôvodom židovský recept smajlik kuk sem: http://www.delet.sk/zivot-a-judaizmus/jedlo/sladke... ... zbožňujem tieto fantastické staré recepty, nech sú odkiaľkoľvek smajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 04. 03. 2012 07:36:28  nahlásiť  reagovať
 

Yanah: ale tu vidiet ako zludovene recepty menia svoje nazvy.
ty to poznas ako zlate halusky, juraj pise, ze ich pozna ako *arany* halusky. Meno zlatica, zlata je po madarsky arana. smajlik
uz vidim, ako kedysi videla napr. madarska gazdina recept na zlate halusky a prepisala si to po svojom...alebo naopak. a s touto povabnou chybou sa to siri dalej. milujem taketo veci.
Nieco podobne som videla na cz topkach. pozname rezy Šalamounove.
Niektora gazdina to mala v zositku ako Šalamoun, dalsia zdedila zositok, ale nevedela precitat a smahom ruky sa tie rezy zrazu volaju rezy salamandr...smajlik

autor: Yanah
vložené: 04. 03. 2012 07:17:54  nahlásiť  reagovať
 

+smajlik krásny recept ... ja to poznám ako Zlaté halušky a je to maškrta smajlik
vybusna: trochu sa zlepia, ale zas nie veľmi ... musia sa poriadne namočiť do masla a až potom do orechovej zmesi smajlik ... ja dávam do tej orechovej zmesi na obaľovanie ešte štipku škorice smajlik

autor: eva hubova
vložené: 03. 03. 2012 22:19:04  nahlásiť  reagovať
 

No, tak to je zajímavý recept...taky jsem to ještě nikdy nikde neviděla ani nečetla....takže 2 vrstvy a upéct a může být i 1, nebo musí být 2 vrstvy....tak recept ukládám a určitě někdy vyzkouším, jak bude čas...s těmi ořechami a rumem to muselo býtsmajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 03. 03. 2012 20:31:35  nahlásiť  reagovať
 

smajlik fiiiha...clovece takto pecene gulky som este nevidela...takze normalne gulky z cesta omaslujem, obalim, poukladam do tortovej formy, presypem posypkou a nato ukladam dalsiu vrstvu...dobre som rozumela ano?
ale ak je to kysnute csto, tak oni sa pecenim nutne zlepia vsak?


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Tématické frázy

salamandr-recept arany galuska slovensky zlate halusky recept šalamoun halušky zlate halusky galuška recept šalamoun recept kuk do receptov galuška arany galuska recept arany galušky slovenské recepty rezy arány galuska zlate halusky.sk maďarské buchtičky s krémem aranya galuska arana galuska salamandr recept salamandr recept obrázky salamandr zapečený recepty slovensko galusky recepty na krém bru recept arany galuska madarske kysnute kolace huspenina nezhustne kolac salamoun halušky stary recept


Copyright © 2008 - 2016 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz