![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Pre zaciatocnikov |
![]() |
Čas prípravy: 40 minút |
![]() |
Počet porcií (kusov): 4 |
2 šálky kuskusu /1 šálka = 250 ml/, rozpustené maslo, soľ, voda Nepoužívať v žiadnom prípade olivový olej - zrnká kuskusu by stvrdli!!! Ak použijete olej, tak len stolový.
originál príprava - 1. variant: 2 šálky kuskusu nasypeme do misy, zalejeme 5 PL rozpusteného masla a jemne premneme dlaňami, aby sa obalilo maslom každé zrnko. Prilejeme 3/4 šálky studenej vody a dobre premiešame vidličkou. Kuskus potom dáme do sitka a sitko s kuskusom umiestnime nad paru. Prikryjeme pokrievkou a necháme nad parou 7 minút odstáť. Po 7 minútach vrátime kuskus do misy a opäť premiešame s 3 PL masla a znova vrátime nad paru a zakryjeme pokrievkou. 2. variant - zjednodušená príprava: 2 šálky kuskusu po nasypaní do hrnca zalejeme 3/4 šálky studenej vody. Osolíme, premiešame a necháme 7 minút postáť. Zalejeme 5 PL rozpusteného masla a dobre premiešame vidličkou, aby sa maslom obalilo každé zrnko. Zalejeme šálkou horúcej vody, premiešame vidličkou a necháme prikryté 10 minút pod pokrievkou nasiaknuť. Počas tejto doby ešte 2x rýchlo premiešame. Jednoduchšie je po zaliatí horúcou vodou a premiešaní prikryté pokrievkou vložiť do vyhriatej trúby a nechať v teple 15 minút dôjsť. Správne pripravený kuskus má byť nádherne jemný, ľahký, nadýchaný a rozplývať sa na jazyku.
Zdroj: recept pochádza z Maroka. Kuskus je možné považovať za africké ľudové jedlo. Môže sa podávať v kombinácii so zeleninou ako predjedlo, hlavné jedlo, príloha - príprava na slano. Príprava na sladko sa používa pri dezertoch. Kuskus sa vyrába z tvrdej pšenice ako krupica, z ktorej sa tvarujú malé guličky. Používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilovinám, iní k cestovinám. U nás ju môžeme zakúpiť v Bio-obchodoch. Je veľa predpisov na prípravu kuskusu, ale mne sa zdali práve tieto 2 varianty najzrozumiteľnejšie.
![]() |
Autor: Meszarosovabolya |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
4 kladné ohodnotenia | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
super :)
Maris, vdaka za obohatenie vedomostí, aj skúseností. Na Tebou pridaných fotkách je Tvoja informácia dobre čitateľná. Ibi
Já používám taky olivový olej a kuskus není v žádném případě tvrdý a nechutný. Máslem někdy zjemním už hotový . Olivový olej je uváděn i v návodech na krabicích kuskusu - přidávám fotky. Omlouvám se - písmo je malé, neumím to zvětšit, ale je to čitelné.
Roky používám na přípravu kuskusu olivový olej a tvrdý opravdu není.Máslo přidávám do hotového na zjemnění.
Simonka, dakujem
Tak jsem poučená a jsem ráda,že už vím,co do kuskusu nemám dávat,protože kolikrát to člověk udělá, aniž by přemýšlel a ono se to může nevyplatit.Díky,už budu dávat jen rozpuštěné máslo.+1
Ospravedlňujem sa autorke, že som slová v recepte:
"Nepoužívať v žiadnom prípade olivový olej - zrnká kuskusu by stvrdli!!! Ak použijete olej, tak len stolový. "
považovala za jej názor.
Už sa nebudem k tomu vyjadrovať.
Magdalenka, oni su naozaj tvrde v porovnanim s tym ked ho pripravujes so zivocisnym tukom.Autorka receptu pani Meszarosova ma pravdu a predava predsa co dostala...takto sa tomu vravi, nedavaj olej, budes mat kuskus tvrdy a nechutny..v zemi povodu by olej nedali ani za svet
Ja to beriem jednoducho, ze u nas ludkovia nevedia..tak si ho pripravuju ako vedia..pokial im chuti tak coze, hlavne je ze chuti.. svet sa predsa nezruti...
Krasny den :)
Magdalénka, to nie je môj názor. Tú informáciu som našla pri recepte a tak som ju napísala tak, ako tam bola uvedená. Už som to napísala 30.8. o 12,11 h. Ty sama vo svojom recepte neuvádzaš presne, aký olej si použila.
Jarmilka, je mi to jasné, o čom hovoríš a verím ti...Mňa prekvapil názor autorky receptu, že od OLIVOVÉHO oleja zrnká stvrdnú, preto použiť maslo alebo INÝ stolový olej, mozog mi to jednoducho nebral.
S maslom nevarím, bežne aj kuskus pripravujem s olejom. V arabských krajinách som nebola, iba raz tu v arabskej reštaurácii, takže nemám s čím porovnať.
Pekný večer!
Magdalenka, ak pripravujes s olejom a ti chuti mozes.Nikde nie je napisanie ze nemozeme. Ale naozaj original sa robi so zivicisnymi tukmi.. vtedy to je to prave "orechove" tak ako sa ma pripravovat a jeho zlozenie (kuskus) je tomu tak prisposobene.V krajine povodu by na neho olej nedali, tak ako my by sme nerobili bryndzove halusky s chedar syrom. Ale ked chuti, tak na tom nic zleho a hriesneho nie je Len som povedala co viem...:)
Jarmilka, takže žiaden olej, iba maslo. Chápem.
Milá Jarmilka /neregistrovaný/á/, veľmi Ti dakujem za toto obohatenie našich vedomostí. Vysvetlila si to naozaj veľmi dôkladne, ale najmä zrozumiteľne
Nahodou si tu citam a nahodou o tom daco viem..olej obali zrnko a je nepriedusny a nepriepustny a voda nevojde dnu, zrnko nenarastie a neda chut ako treba, nie je nadychane alebo sa \"rozvari\" ale zhluci kuskus dokopy alebo ostane tvrde. Kdezto maslo/ghee vojde do zrnka a je jeho sucastou nezdielnou a da chut. Kus kus je robeny z krupicnej muky, a ta absorbuje paru/stavu/vodu a zrnko kuskusu sa zvacsuje a rastie .. ma byt po priprave nadychany ako zamat na omak aj na jazyku (to robi prave to maslo a zabranuje aby sa zrnko rozvarilo alebo lepilo dokopy) a v puse sa rozplynut... ani zut netreba. Pri original priprave sa niekolkrat vezme z kuskuserie a presypava medzi dlanami a znova sa vrati aby sa cely nasdychal pary. Dobru chut:)Mate tu krasne recepty :)
Magdalénka, aj mňa to prekvapilo. Uverejnila som to, lebo som túto informáciu našla v tomto marockom recepte. Ani ja som to nevedela. Podelila som sa o to s Vami, aby na to nedoplatila žiadna z nás. Pardon, ani kuchári - muži. Ved v našich podmienkach kuskus nie je práve lacná surovina. Mne sa páčil včera Tvoj recept - kuskus s mrkvou a cuketou.
Ibi, viem, že na rôzne veci, rôzny olej. Iba sa mi zdalo divné, že od oliváča stvrdne kuskus. Nespochybňujem to, iba sa divím. Je veľa vecí, ktoré neviem, a tak si hovorím, kto sa veľa pýta, sa veľa dozvie. Ktorý môj recepis si včera čítala?
Magdalénka, s tým oliváčom to nemám odskúšané. Veru, nie je olej ako olej! Každý má inú doménu svojho použitia. Tak to bolo ako upozornenie uvedené v marockom recepte a ja tomu verím. Včera som robila prvýkrát kuskus podľa zjednodušenej verzie a bol famozny - odporúčam. Aj druhé jedlo bolo vynikajúce, tiež som ho robila po prvýkrát - a lahôdka. Vdaka za bodík. Tvoj recept som včera čítala a videl sa mi skvelý.
To s tým oliváčom je ozaj pravda? Máš to vyskúšané? Nie je olej ako olej?
Ja kuskus osmažím a potom zalejem horúcou vodou - na rozptyľovači plynu, pokrievka a vypnem. Po vsiaknutí premiešam.
Obyčajne najprv osmažím cibuľu aj cesnak aj mrkvu a pod.
kus kus recepty recepty cuscus kuskus cena kuskus príprava cuscus - recepty cous cous na sladko kuskus kuskus recepty.sk recepty kus kus kuskus co to je recept cous cous kus kus recept cuscus recepty recepty z couscous kuskus recepty na sladko couscous recept couscous kus kus na sladko cous cous recepty kuskus recepty recepty kuskus kuskus zloženie kus kus recepty z kuskusu recept na kuskus recepty couscous kuskus na sladko priprava kuskus recepty cous cous recepty na kus kus jak uvarit kuskus recepty na kuskus jak se vaří kuskus ako pripravit kuskus recept couscous príprava kuskusu recept kuskus recepty na couscous recept na cous cous kuskus recept cous cous couscous recepty