Přidat fotku |
Přidat k oblíbeným |
Podobné recepty |
Tisknout recept |
Doporučiť recept |
Osobná poznámka |
Přidat na Facebook |
Kategorie receptu: Pre zaciatocnikov | |
Čas prípravy: 40 minút | |
Počet porcií (kusov): 4 |
2 šálky kuskusu /1 šálka = 250 ml/, rozpustené maslo, soľ, voda Nepoužívať v žiadnom prípade olivový olej - zrnká kuskusu by stvrdli!!! Ak použijete olej, tak len stolový.
originál príprava - 1. variant: 2 šálky kuskusu nasypeme do misy, zalejeme 5 PL rozpusteného masla a jemne premneme dlaňami, aby sa obalilo maslom každé zrnko. Prilejeme 3/4 šálky studenej vody a dobre premiešame vidličkou. Kuskus potom dáme do sitka a sitko s kuskusom umiestnime nad paru. Prikryjeme pokrievkou a necháme nad parou 7 minút odstáť. Po 7 minútach vrátime kuskus do misy a opäť premiešame s 3 PL masla a znova vrátime nad paru a zakryjeme pokrievkou. 2. variant - zjednodušená príprava: 2 šálky kuskusu po nasypaní do hrnca zalejeme 3/4 šálky studenej vody. Osolíme, premiešame a necháme 7 minút postáť. Zalejeme 5 PL rozpusteného masla a dobre premiešame vidličkou, aby sa maslom obalilo každé zrnko. Zalejeme šálkou horúcej vody, premiešame vidličkou a necháme prikryté 10 minút pod pokrievkou nasiaknuť. Počas tejto doby ešte 2x rýchlo premiešame. Jednoduchšie je po zaliatí horúcou vodou a premiešaní prikryté pokrievkou vložiť do vyhriatej trúby a nechať v teple 15 minút dôjsť. Správne pripravený kuskus má byť nádherne jemný, ľahký, nadýchaný a rozplývať sa na jazyku.
Zdroj: recept pochádza z Maroka. Kuskus je možné považovať za africké ľudové jedlo. Môže sa podávať v kombinácii so zeleninou ako predjedlo, hlavné jedlo, príloha - príprava na slano. Príprava na sladko sa používa pri dezertoch. Kuskus sa vyrába z tvrdej pšenice ako krupica, z ktorej sa tvarujú malé guličky. Používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilovinám, iní k cestovinám. U nás ju môžeme zakúpiť v Bio-obchodoch. Je veľa predpisov na prípravu kuskusu, ale mne sa zdali práve tieto 2 varianty najzrozumiteľnejšie.
Autor: Meszarosovabolya | |
Dátum vloženia: |
4 kladné ohodnotenia | - udeliť kladné ohodnotenie |
|
super :)
Maris, vdaka za obohatenie vedomostí, aj skúseností. Na Tebou pridaných fotkách je Tvoja informácia dobre čitateľná. Ibi
Já používám taky olivový olej a kuskus není v žádném případě tvrdý a nechutný. Máslem někdy zjemním už hotový . Olivový olej je uváděn i v návodech na krabicích kuskusu - přidávám fotky. Omlouvám se - písmo je malé, neumím to zvětšit, ale je to čitelné.
Roky používám na přípravu kuskusu olivový olej a tvrdý opravdu není.Máslo přidávám do hotového na zjemnění.
Simonka, dakujem
Tak jsem poučená a jsem ráda,že už vím,co do kuskusu nemám dávat,protože kolikrát to člověk udělá, aniž by přemýšlel a ono se to může nevyplatit.Díky,už budu dávat jen rozpuštěné máslo.+1
Ospravedlňujem sa autorke, že som slová v recepte:
"Nepoužívať v žiadnom prípade olivový olej - zrnká kuskusu by stvrdli!!! Ak použijete olej, tak len stolový. "
považovala za jej názor.
Už sa nebudem k tomu vyjadrovať.
Magdalenka, oni su naozaj tvrde v porovnanim s tym ked ho pripravujes so zivocisnym tukom.Autorka receptu pani Meszarosova ma pravdu a predava predsa co dostala...takto sa tomu vravi, nedavaj olej, budes mat kuskus tvrdy a nechutny..v zemi povodu by olej nedali ani za svet
Ja to beriem jednoducho, ze u nas ludkovia nevedia..tak si ho pripravuju ako vedia..pokial im chuti tak coze, hlavne je ze chuti.. svet sa predsa nezruti...
Krasny den :)
Magdalénka, to nie je môj názor. Tú informáciu som našla pri recepte a tak som ju napísala tak, ako tam bola uvedená. Už som to napísala 30.8. o 12,11 h. Ty sama vo svojom recepte neuvádzaš presne, aký olej si použila.
Jarmilka, je mi to jasné, o čom hovoríš a verím ti...Mňa prekvapil názor autorky receptu, že od OLIVOVÉHO oleja zrnká stvrdnú, preto použiť maslo alebo INÝ stolový olej, mozog mi to jednoducho nebral.
S maslom nevarím, bežne aj kuskus pripravujem s olejom. V arabských krajinách som nebola, iba raz tu v arabskej reštaurácii, takže nemám s čím porovnať.
Pekný večer!
Magdalenka, ak pripravujes s olejom a ti chuti mozes.Nikde nie je napisanie ze nemozeme. Ale naozaj original sa robi so zivicisnymi tukmi.. vtedy to je to prave "orechove" tak ako sa ma pripravovat a jeho zlozenie (kuskus) je tomu tak prisposobene.V krajine povodu by na neho olej nedali, tak ako my by sme nerobili bryndzove halusky s chedar syrom. Ale ked chuti, tak na tom nic zleho a hriesneho nie je Len som povedala co viem...:)
Jarmilka, takže žiaden olej, iba maslo. Chápem.
Milá Jarmilka /neregistrovaný/á/, veľmi Ti dakujem za toto obohatenie našich vedomostí. Vysvetlila si to naozaj veľmi dôkladne, ale najmä zrozumiteľne
Nahodou si tu citam a nahodou o tom daco viem..olej obali zrnko a je nepriedusny a nepriepustny a voda nevojde dnu, zrnko nenarastie a neda chut ako treba, nie je nadychane alebo sa \"rozvari\" ale zhluci kuskus dokopy alebo ostane tvrde. Kdezto maslo/ghee vojde do zrnka a je jeho sucastou nezdielnou a da chut. Kus kus je robeny z krupicnej muky, a ta absorbuje paru/stavu/vodu a zrnko kuskusu sa zvacsuje a rastie .. ma byt po priprave nadychany ako zamat na omak aj na jazyku (to robi prave to maslo a zabranuje aby sa zrnko rozvarilo alebo lepilo dokopy) a v puse sa rozplynut... ani zut netreba. Pri original priprave sa niekolkrat vezme z kuskuserie a presypava medzi dlanami a znova sa vrati aby sa cely nasdychal pary. Dobru chut:)Mate tu krasne recepty :)
Magdalénka, aj mňa to prekvapilo. Uverejnila som to, lebo som túto informáciu našla v tomto marockom recepte. Ani ja som to nevedela. Podelila som sa o to s Vami, aby na to nedoplatila žiadna z nás. Pardon, ani kuchári - muži. Ved v našich podmienkach kuskus nie je práve lacná surovina. Mne sa páčil včera Tvoj recept - kuskus s mrkvou a cuketou.
Ibi, viem, že na rôzne veci, rôzny olej. Iba sa mi zdalo divné, že od oliváča stvrdne kuskus. Nespochybňujem to, iba sa divím. Je veľa vecí, ktoré neviem, a tak si hovorím, kto sa veľa pýta, sa veľa dozvie. Ktorý môj recepis si včera čítala?
Magdalénka, s tým oliváčom to nemám odskúšané. Veru, nie je olej ako olej! Každý má inú doménu svojho použitia. Tak to bolo ako upozornenie uvedené v marockom recepte a ja tomu verím. Včera som robila prvýkrát kuskus podľa zjednodušenej verzie a bol famozny - odporúčam. Aj druhé jedlo bolo vynikajúce, tiež som ho robila po prvýkrát - a lahôdka. Vdaka za bodík. Tvoj recept som včera čítala a videl sa mi skvelý.
To s tým oliváčom je ozaj pravda? Máš to vyskúšané? Nie je olej ako olej?
Ja kuskus osmažím a potom zalejem horúcou vodou - na rozptyľovači plynu, pokrievka a vypnem. Po vsiaknutí premiešam.
Obyčajne najprv osmažím cibuľu aj cesnak aj mrkvu a pod.