![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
|
Kategorie receptu: Prílohy |
|
Čas prípravy: 1 hodina + príprava |
|
Počet porcií (kusov): 6-8 |
1000 g červenej kapusty, 2 pomaranče - šťava, 1 citron-šťava, 200 ml vody, 1 jablko, soľ, 3-4 PL kryštáľového cukru, 2-3 PL oleja, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 10 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek celého nového korenia, 4 guličky celých borievok /jalovca/, 1 klinček /hrebíček/, 2-3 PL čučoriedok /borúvky/ - koreniny možno zabaliť do gázy, alebo dať do vajíčka na čaj, 2-3 PL octa /aby mala kapusta peknú červenú farbu/
Kapustu rozpolíme, zbavíme vonkajších listov a vyberieme koštial. Pokrájame na prúžky a dáme do misy. Prilejeme vodu, šťavu z pomarančov, šťavu z citrona a pridáme všetky koreniny. Dobre premiešame a odložíme na 48 hodín zakryté do chladničky. Potom kapustu scedíme a zachytenú šťavu odložíme. Urobíme v suchom rozohriatom hrnci z cukru za stáleho miešania svetlý karamel, ktorý podlejeme polovicou scedenej marinády. Primiešme olej a po rozpustení karamelu pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, ktorú orestujeme. Primiešame kapustu a za podlievania zvyškom marinády dusíme prikryté do takmer mäkka. Dodusíme s postrúhaným jablkom. Doladíme chuť, ktorá má byť vo výsledku príjemne sladko-kyselá a kapusta má zostať jemne chrumkavá /nesmie sa rozvarená na "blato"/. Podávame k pečenej husi alebo k pečenej kačke, prípadne k divým vtákom ako prílohu, aj ked v podstate je to teplý zeleninovo-ovocný šalát.
Zdroj: vlastná kreácia.
|
Autor: Meszarosovabolya |
|
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]()
|
2 kladné ohodnotenia | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
Ivanka, práve preto som váhala so zaradením. Dusenie v podstate len chvíľu, zatiaľ čo marinovanie až 48 hodín, čo vlastne zodpovedá skôr tomu teplému šalátu
Ibi,sama píšeš v recepte,že kapustu "dusíme" takmer do mäkka,takže dusená asi je
Mňa tam zaujalo to ovocie,určite tomu dodá príjemnú chuť a vôňu,ale inak robím dusenú kapustu ku kačici presne rovnako,dokonca aj s tými istými koreninami,len ešte pridávam rascu.A páči sa mi to "marinovanie"
No a ja kapustu robím vždy trochu chrumkavú,ani nezahusťujem múkou ako to niekto robí.Máme to tak radšej
Ivanka, to nie je klasická dusená kapusta, ale teplý zeleninovo-ovocný šalát. Zeleninové zložky sú kapusta a cibuľa, ovocné zložky zastupuje práve pomaranč, citron a čučoriedky. Aj korenenie je úplne iné ako pri klasickej dusenej kapuste. Ale chuť je vynikajúca
Dakujem za hodnotenie, vyskúšaj, nebudeš ľutovať

Zase ma zaujal tvoj recept,jablko aj cibuľu dávam,robím aj karamel,ale ten pomaranč a citrón...to je moc zaujímavé
Musím určite skúsiť,dusenú kapustu milujem
