Nahlásením nám pomáhate odstraňovať komentáre, ktoré porušujú všeobecné podmienky a pravidlá slušného správania. Naozaj chcete nižšie uvedený komentár nahlásiť administrátorom?
Milý Moshe, som Vám naozaj vdačná za Vašu pripomienku. Ja som pod mojim receptom uviedla, že je to náš rodinný recept. Než som ho zverejnila, videla som ho pripravovať presne tak, v židovskej reštaurácii v Budapešti, židovským kuchárom na TV paprika. S prekvapením som vtedy zistila, koľko pôvodne židovských receptov sa varilo bežne u nás doma. Ked som sa hlbšie zamyslela, zistila som, ako sme k nim prišli. Moja mama pochádzala z dedinky pri Dunajskej Strede, kde žilo veľa židov a stará mama sa to asi naučila od nich, boli jej susedmi. Okrem toho mám priateľky - židovky a vo svojej profesii veľa kolegov - židov. Mnoho som sa od nich naučila. Vy ste myslel \"schmalz\" - kuracia masť.Mňa ako nežidovku fascinuje židovská kuchyňa - je zdravá, pestrá a lahodná. O náboženských zvykoch viem veľmi málo. Ale dopátrala som sa, že v židovskej kuchyni sú rozdiely, značné i menšie. Záleží na tom, z ktorého historického obdobia sú, geografických a regionálnych oblastí, náboženských zvyklostí a ktorou inou susednou gastronomiou sú ovplyvňované. Mám na mysli židov v Egypte, Maroku, Libanone, Izraeli, v Nemecku, Anglii... Ale aj poblíž nás - napr. Aškenázyovci pri Ziline, židovská náboženská obec v Košiciach, v Cechách sú to Teplice, Budapešť sa nazýva \"Judapest\", atd. Píšem to preto, lebo s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete odchýlky od kosher kuchyne v mojich receptoch - napr. Soulet, Zlatá slepačia polievka, židovská Flodny torta...Napriek tomu Vám budem vdačná za Vaše pripomienky, lebo mne ako nežidovke nie je jednoduché orientovať sa v tom, čo je \"echt židovské\" a čo nie. Preto vždy pri recepte uvádzam v Poznámke, ako som k receptu prišla. Napr. poznám židovské rodiny, ktoré pri židovskom kaviári suroviny nekrájajú, ale pomelú na mäsovom mlynčeku - toto poznám aj s kuracími pečienkami ako paštiku /aškenázyovci/...Ešte raz Vám dakujem:-))