1
Zber byliniek
Dnes som zbieral bylinky tak aspon mala ochutnavka. Salvia, Mäta, Bazalka, Thymian, Levandula
Postup:
Časť týchto byliniek sa vysuší a z bazalky sa urobí pesto, ktoré vydrží do ďalieho zberu:)
Autor: Moshe (Moshe -Norbert Otter)
Nedocenená levanduľa.
Suroviny:
Levanduľa kvet a listy
Postup:
Existuje niekoľko odrôd levandule a medzi najvyhľadávanejšie patrí levanduľa lekárska. Kvetenstvo dorastá v kláskoch s drobnými kvietkami, ktoré bývajú modrofialové, rúžové a biele. Rastie v kríčkoch, ktoré dosahujú niekedy až 60 cm.
Zber
- levanduľu zberáme pred odkvetom aj so stonkou
- potom stonky s kláskami po niekoľkých kusoch zviažete a zavesené sušíte
- v prípade, že zbierate iba klásky s kvetmi, sušte ich na v tenkej vrstve na papieri ako bylinky
V kuchyni sa používa ako súčasť korenia a robia z nej aj med.
Levanuľa je aj súčasťou provensálskeho korenia. Lístky sa používajú čerstvé aj sušené používajú v malom množstve do rybacích a zeleninových jedál, predovšetkým vo francúzskej a talianskej kuchyni. Pridáva sa spolu s borievkami k tlejúcim pilinám pri príprave udenín.
Poznámka:
Lístky levandule sú fantastické do ledál z diviny. Sušené kvety levandule môžete zmiešať so soľou a použiť nasolenie rýb a ako aromaterapiu do kúpeľa.
Autor: Moshe (Moshe -Norbert Otter)
Vselico o bylinkach pouzivanych v kuchyni...
1