Viac ako  3 000  receptov

Couscous - kuskus

Couscous - kuskus
nahoru
Couscous - kuskus Couscous - kuskus Couscous - kuskus Couscous - kuskus Couscous - kuskus Couscous - kuskus Couscous - kuskus
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Pre zaciatocnikov
Čas prípravy Čas prípravy: 40 minút
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 4

Suroviny:

2 šálky kuskusu /1 šálka = 250 ml/, rozpustené maslo, soľ, voda Nepoužívať v žiadnom prípade olivový olej - zrnká kuskusu by stvrdli!!! Ak použijete olej, tak len stolový.

Postup

originál príprava - 1. variant: 2 šálky kuskusu nasypeme do misy, zalejeme 5 PL rozpusteného masla a jemne premneme dlaňami, aby sa obalilo maslom každé zrnko. Prilejeme 3/4 šálky studenej vody a dobre premiešame vidličkou. Kuskus potom dáme do sitka a sitko s kuskusom umiestnime nad paru. Prikryjeme pokrievkou a necháme nad parou 7 minút odstáť. Po 7 minútach vrátime kuskus do misy a opäť premiešame s 3 PL masla a znova vrátime nad paru a zakryjeme pokrievkou. 2. variant - zjednodušená príprava: 2 šálky kuskusu po nasypaní do hrnca zalejeme 3/4 šálky studenej vody. Osolíme, premiešame a necháme 7 minút postáť. Zalejeme 5 PL rozpusteného masla a dobre premiešame vidličkou, aby sa maslom obalilo každé zrnko. Zalejeme šálkou horúcej vody, premiešame vidličkou a necháme prikryté 10 minút pod pokrievkou nasiaknuť. Počas tejto doby ešte 2x rýchlo premiešame. Jednoduchšie je po zaliatí horúcou vodou a premiešaní prikryté pokrievkou vložiť do vyhriatej trúby a nechať v teple 15 minút dôjsť. Správne pripravený kuskus má byť nádherne jemný, ľahký, nadýchaný a rozplývať sa na jazyku.

Poznámka

Zdroj: recept pochádza z Maroka. Kuskus je možné považovať za africké ľudové jedlo. Môže sa podávať v kombinácii so zeleninou ako predjedlo, hlavné jedlo, príloha - príprava na slano. Príprava na sladko sa používa pri dezertoch. Kuskus sa vyrába z tvrdej pšenice ako krupica, z ktorej sa tvarujú malé guličky. Používa sa ako inde ryža. Niektorí ho radia k obilovinám, iní k cestovinám. U nás ju môžeme zakúpiť v Bio-obchodoch. Je veľa predpisov na prípravu kuskusu, ale mne sa zdali práve tieto 2 varianty najzrozumiteľnejšie.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Couscous - kuskus"

autor: kfgf (neregistrovaný/á)
vložené: 10. 08. 2012 12:33:56  nahlásiť  reagovať
 

super :)

vložené: 03. 09. 2010 15:31:01  nahlásiť  reagovať
 

Maris, vdaka za obohatenie vedomostí, aj skúseností. Na Tebou pridaných fotkách je Tvoja informácia dobre čitateľná. Ibismajlik

autor: maris
vložené: 03. 09. 2010 14:55:01  nahlásiť  reagovať
 

Já používám taky olivový olej a kuskus není v žádném případě tvrdý a nechutný. Máslem někdy zjemním už hotový . Olivový olej je uváděn i v návodech na krabicích kuskusu - přidávám fotky. Omlouvám se - písmo je malé, neumím to zvětšit, ale je to čitelné.

autor: chocolate (neregistrovaný/á)
vložené: 03. 09. 2010 14:38:16  nahlásiť  reagovať
 

Roky používám na přípravu kuskusu olivový olej a tvrdý opravdu nenísmajlik.Máslo přidávám do hotového na zjemnění.

vložené: 03. 09. 2010 11:31:06  nahlásiť  reagovať
 

Simonka, dakujemsmajlik

vložené: 03. 09. 2010 08:11:57  nahlásiť  reagovať
 

Tak jsem poučená a jsem ráda,že už vím,co do kuskusu nemám dávat,protože kolikrát to člověk udělá, aniž by přemýšlel a ono se to může nevyplatit.Díky,už budu dávat jen rozpuštěné máslo.smajliksmajlik+1smajlik

autor: magdalenka
vložené: 02. 09. 2010 12:46:58  nahlásiť  reagovať
 

Ospravedlňujem sa autorke, že som slová v recepte:
"Nepoužívať v žiadnom prípade olivový olej - zrnká kuskusu by stvrdli!!! Ak použijete olej, tak len stolový. "
považovala za jej názor.
Už sa nebudem k tomu vyjadrovať.

autor: jarmilka (neregistrovaný/á)
vložené: 02. 09. 2010 10:01:16  nahlásiť  reagovať
 

Magdalenka, oni su naozaj tvrde v porovnanim s tym ked ho pripravujes so zivocisnym tukom.Autorka receptu pani Meszarosova ma pravdu a predava predsa co dostala...takto sa tomu vravi, nedavaj olej, budes mat kuskus tvrdy a nechutny..v zemi povodu by olej nedali ani za svet smajlik
Ja to beriem jednoducho, ze u nas ludkovia nevedia..tak si ho pripravuju ako vedia..pokial im chuti tak coze, hlavne je ze chuti.. svet sa predsa nezruti...smajlik
Krasny den :)

vložené: 02. 09. 2010 06:12:02  nahlásiť  reagovať
 

Magdalénka, to nie je môj názor. Tú informáciu som našla pri recepte a tak som ju napísala tak, ako tam bola uvedená. Už som to napísala 30.8. o 12,11 h.smajlik Ty sama vo svojom recepte neuvádzaš presne, aký olej si použila.

autor: magdalenka
vložené: 01. 09. 2010 21:54:47  nahlásiť  reagovať
 

Jarmilka, je mi to jasné, o čom hovoríš a verím ti...Mňa prekvapil názor autorky receptu, že od OLIVOVÉHO oleja zrnká stvrdnú, preto použiť maslo alebo INÝ stolový olej, mozog mi to jednoducho nebral.
S maslom nevarím, bežne aj kuskus pripravujem s olejom. V arabských krajinách som nebola, iba raz tu v arabskej reštaurácii, takže nemám s čím porovnať.
Pekný večer!

autor: jarmilka (neregistrovaný/á)
vložené: 01. 09. 2010 13:32:09  nahlásiť  reagovať
 

Magdalenka, ak pripravujes s olejom a ti chuti mozes.Nikde nie je napisanie ze nemozeme. Ale naozaj original sa robi so zivicisnymi tukmi.. vtedy to je to prave "orechove" tak ako sa ma pripravovat a jeho zlozenie (kuskus) je tomu tak prisposobene.V krajine povodu by na neho olej nedali, tak ako my by sme nerobili bryndzove halusky s chedar syrom. Ale ked chuti, tak na tom nic zleho a hriesneho nie je smajlikLen som povedala co viem...:)

autor: magdalenka
vložené: 31. 08. 2010 10:56:49  nahlásiť  reagovať
 

Jarmilka, takže žiaden olej, iba maslo. Chápem.

vložené: 31. 08. 2010 10:43:11  nahlásiť  reagovať
 

Milá Jarmilka /neregistrovaný/á/, veľmi Ti dakujem za toto obohatenie našich vedomostí. Vysvetlila si to naozaj veľmi dôkladne, ale najmä zrozumiteľnesmajliksmajlik

autor: jarmilka (neregistrovaný/á)
vložené: 31. 08. 2010 09:48:49  nahlásiť  reagovať
 

Nahodou si tu citam a nahodou o tom daco viem..olej obali zrnko a je nepriedusny a nepriepustny a voda nevojde dnu, zrnko nenarastie a neda chut ako treba, nie je nadychane alebo sa \"rozvari\" ale zhluci kuskus dokopy alebo ostane tvrde. Kdezto maslo/ghee vojde do zrnka a je jeho sucastou nezdielnou a da chut. Kus kus je robeny z krupicnej muky, a ta absorbuje paru/stavu/vodu a zrnko kuskusu sa zvacsuje a rastie .. ma byt po priprave nadychany ako zamat na omak aj na jazyku (to robi prave to maslo a zabranuje aby sa zrnko rozvarilo alebo lepilo dokopy) a v puse sa rozplynut... ani zut netreba. Pri original priprave sa niekolkrat vezme z kuskuserie a presypava medzi dlanami a znova sa vrati aby sa cely nasdychal pary. Dobru chut:)Mate tu krasne recepty :)

vložené: 30. 08. 2010 12:11:30  nahlásiť  reagovať
 

Magdalénka, aj mňa to prekvapilo. Uverejnila som to, lebo som túto informáciu našla v tomto marockom recepte. Ani ja som to nevedela. Podelila som sa o to s Vami, aby na to nedoplatila žiadna z nás. Pardon, ani kuchári - muži. Ved v našich podmienkach kuskus nie je práve lacná surovina. Mne sa páčil včera Tvoj recept - kuskus s mrkvou a cuketou.smajlik

autor: magdalenka
vložené: 30. 08. 2010 11:15:42  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, viem, že na rôzne veci, rôzny olej. Iba sa mi zdalo divné, že od oliváča stvrdne kuskus. Nespochybňujem to, iba sa divím. Je veľa vecí, ktoré neviem, a tak si hovorím, kto sa veľa pýta, sa veľa dozvie. Ktorý môj recepis si včera čítala?

vložené: 30. 08. 2010 10:52:45  nahlásiť  reagovať
 

Magdalénka, s tým oliváčom to nemám odskúšané. Veru, nie je olej ako olej! Každý má inú doménu svojho použitia. Tak to bolo ako upozornenie uvedené v marockom recepte a ja tomu verím. Včera som robila prvýkrát kuskus podľa zjednodušenej verzie a bol famozny - odporúčam. Aj druhé jedlo bolo vynikajúce, tiež som ho robila po prvýkrát - a lahôdka. Vdaka za bodík.smajlik Tvoj recept som včera čítala a videl sa mi skvelý.smajlik

autor: magdalenka
vložené: 30. 08. 2010 10:27:22  nahlásiť  reagovať
 

To s tým oliváčom je ozaj pravda? Máš to vyskúšané? Nie je olej ako olej?
Ja kuskus osmažím a potom zalejem horúcou vodou - na rozptyľovači plynu, pokrievka a vypnem. Po vsiaknutí premiešam.
Obyčajne najprv osmažím cibuľu aj cesnak aj mrkvu a pod.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel pět a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Tématické frázy

kuskus na sladko recept na kuskus kuskus recepty kuskus príprava kuskusu kuskus co to je couscous recept recepty cous cous recepty na kus kus kus kus na sladko recept cous cous kuskus recepty recepty na kuskus kuskus recepty na sladko recepty couscous cous cous kus kus recepty kus kus kuskus príprava priprava kuskus recept kuskus kuskus recepty.sk cous cous recepty ako pripravit kuskus recepty z kuskusu recept couscous cuscus - recepty kus kus recept cuscus recepty cous cous na sladko kuskus zloženie couscous recepty z couscous couscous recepty jak uvarit kuskus kuskus cena recept na cous cous recepty na couscous recepty kus kus top recepty kuskus kuskus recept jak se vaří kuskus


Partneri webu

online recepty.sk Online kuchařka Videorecepty www.varenie.eu
Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

PHP: www.j-soft.cz | Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty