Viac ako  4 000  receptov

Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor...

Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor...
nahoru
Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor... Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor... Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor...
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Zaváraniny
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): ľubovoľné množstvo

Suroviny:

vňať petržlenová, celerová, kôpor, bazalka...

Postup

1. sušenie: vňať umyjeme, za stopky zviažeme do kytičiek a sušíme na vzdušnom teplom mieste. Pozor - nie na slnku, vybledli by a stratili zelenú farbu. Ked sú lístky úplne vysušené, zmrvíme ich z uscnutých stoniek a preosejeme cez sito. Naplníme do dobre uzavierateľných pohárov a odložíme na chladné tmavé miesto.
2. konzervovanie v soli: umytú vňať nasekáme na jemno a premiešame so soľou v pomere 5 PL vňate s 1 PL soli. Premiešanú zmes natlačíme do malých pohárov, na vrchu ešte zasypeme soľou a uzavrieme. Odložíme na chladné a tmavé miesto. Pokrm, do ktorého takto konzervované vňate použijeme, nesolíme, lebo vňate sú veľmi slané. Dochutíme soľou, až po predchádzajúcom ochutnaní príslušného jedla.
3. hlboké zmrazenie: vňate oberieme zo stoniek, poriadne umyjeme, nasekáme na jemno a natlačíme do malých nádobiek z umelej hmoty a zmrazíme. Môžeme používať cez celú zimu ako čerstvé vňate.
4. zmrazenie v kockách ľadu - vňate upravíme ako v predchádzajúcom predpise, rozdelíme do výrobníka ľadu, zalejeme studenou vodou a dáme do mrazničky. Do jedla pridávame kocky ľadu s vňaťou bez predchádzajúceho rozpustenia ľadu.
5. uchovanie čerstvej vňate v kuchyni - dáme do pohára s čerstvou vodou na svetlé miesto. Vydrží čerstvá 5-7 dní. 6. odrežeme koreň petržlenu asi 1 cm od vrchu na širšom konci, vložíme do pohára s čerstvou vodou na svetlé miesto a začne rásť petržlenová vňať.
7. uchovanie v chladničke - vňate zabalíme do mikroténového sáčka a odložíme do chladničky. Vydrží čerstvá 7 i viac dní.
8. v octe
9. v oleji
a dalšie spôsoby...

Poznámka

Zdroj: vlastné skúsenosti, tipy zozbierané z kuchárskych kníh a z IT. Vložila som tento recept, pretože nie každý z nás má záhradku a pre nás dôchodcov, žijúcich v meste je často aj bežná záležitosť ako vňate v zime poriadne drahá záležitosť. Milé kuchárky a kuchári - podeľte sa o Vaše dalšie skúsenosti a foto.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Uchovanie zelených vňatí na zimu - petržlen, celer, kôpor..."

autor: zizala
vložené: 03. 11. 2013 09:59:19  nahlásiť  reagovať
 

zuzana: Nať by neměla být mokrá před naložením do soli. A odebírat vždy čistou lžičkou smajlik

autor: zuzana (neregistrovaný/á)
vložené: 03. 11. 2013 08:21:51  nahlásiť  reagovať
 

anazuz31@centrum.skJa mám nalozenu petrzlenovu vňať v soli a vždy sa mi tam spraví hneď pleseň.čo robím zle?

autor: miluska
vložené: 25. 09. 2013 21:49:41  nahlásiť  reagovať
 

Ja si zmrazujem petržlenovú aj zelerovú vňať spolu v pomere ako to použijem do polievky.Urobím si hotové balíčky.Teraz však mám veľa vňate a bolo mi ľúto zahodiť tenké korene,tak som ich nechala na vňati,spolu som to umyla a chcela by som to nejako uskladniť.Rozmýšľam,či by to nešlo uložiť do soli takto celé,možno aj so zelérovou vňaťou.Vie mi niekto poradiť?

autor: jana (neregistrovaný/á)
vložené: 10. 08. 2013 17:11:04  nahlásiť  reagovať
 

Ja vňate (petržlenová, zelerová, ligurčeková)mrazím ako Claudica
v zelenej paprike. Sú fantastické a aromatické ako čerstvé.

autor: zizala
vložené: 14. 09. 2012 20:23:20  nahlásiť  reagovať
 

Barbora: Bylinky omyté a dobře osušené se dají do skleněné láhve a zalijou octem. Lepší je vinný nebo jiný ovocný - třeba jablečný. Bylinky by měly být celé ponořené, aby neoxidovaly. Ocet je výborný konzervant smajlik

autor: Barbora (neregistrovaný/á)
vložené: 14. 09. 2012 20:02:33  nahlásiť  reagovať
 

A ako sa to uchováva tým octom?
To nalejem len do fľaše a zalejem? A koľko toho octu tam mám dať?
Ďakujem.

autor: claudica
vložené: 09. 08. 2011 09:32:54  nahlásiť  reagovať
 

Keďže ja rada vyváram v polievke papriku, /"hádžem" ju takmer do každej polievky, perkeltu, gulášu/ a samozrejme aj petržlenovú vňať, tak to mrazím tak, že si vyberiem menšie papriky, odrežem stonku a teda aj konček papriky, vňaťku tam "nastrkám" a tak zmrazím. V zime keď ju dám do polievky, má božskú vôňu a chuť smajlik

vložené: 13. 09. 2010 19:55:48  nahlásiť  reagovať
 

Hella, dakujem za bodík, ale predovšetkým za prima nápad, o ktorý si sa podelilasmajlik

autor: Hella
vložené: 13. 09. 2010 19:06:43  nahlásiť  reagovať
 

Já nať uchovávám jinak. Např. celer, petržel, nať cibule atd. umyji, natrhám nebo nakrájím na asi tak 10 cm kousky a dám do ploché krabičky zmrazit. Kudrnatou petrželku ostříhám ze stonků a dám zmrazit volně rozloženou do většího igelitového sáčku. Když zmrzne, tak jí v sáčku rukou pomačkám a sesypu do menšího sáčku nebo krabičky. Odpadne tím pracné krájení na drobno. Ale za to, že se tady tento potřebný recept objevil dávám bod.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a jedna a znak ")" - např.: (5)
   

Tématické frázy

pokrm z řapikateho celeru petrzlenova vnat susenie konzervovanie kvopru top.recepty.celerová jídla.cz kpor v soli ako sušiť petržlenovú vňať zmrazenie zelenej vňate kôpor so soľou kopor uskladnenie kopor v soli mrazenie petrzlenovej vnate kôpor mrazenie recepty na celer recept celer kôpor kôpor konzervovanie petržlenová vňať uskladnenie kopru kôpor na zimu susenie petrzlenovej vnate zaváraný kôpor petrzlenova vnat v soli ako konzervovať kôpor ako uskladniť kôpor petrzlen do mraznicky celer recept uskladnenie petrzlenovej vnate celer zelena nad sušenie petržlenu řapíkatý celer recept ako najlepie uskladni zelenu vna petrlenovu ako mraziť kopor celer recepty konzervovanie petržlenovej vňate kopor zavaranie ako uskladniť celer ako susit kopor bazalka na zimu zmrazit kopor celerová vňať ako zmrazit kopor petrzlenova vnat susit


Copyright © 2008 - 2016 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz