![]() Přidat fotku |
![]() Přidat k oblíbeným |
![]() Podobné recepty |
![]() Tisknout recept |
![]() Doporučiť recept |
![]() Osobná poznámka |
![]() Přidat na Facebook |
![]() |
Kategorie receptu: Zaváraniny |
![]() |
Počet porcií (kusov): ľubovoľné množstvo |
vňať petržlenová, celerová, kôpor, bazalka...
1. sušenie: vňať umyjeme, za stopky zviažeme do kytičiek a sušíme na vzdušnom teplom mieste. Pozor - nie na slnku, vybledli by a stratili zelenú farbu. Ked sú lístky úplne vysušené, zmrvíme ich z uscnutých stoniek a preosejeme cez sito. Naplníme do dobre uzavierateľných pohárov a odložíme na chladné tmavé miesto.
2. konzervovanie v soli: umytú vňať nasekáme na jemno a premiešame so soľou v pomere 5 PL vňate s 1 PL soli. Premiešanú zmes natlačíme do malých pohárov, na vrchu ešte zasypeme soľou a uzavrieme. Odložíme na chladné a tmavé miesto. Pokrm, do ktorého takto konzervované vňate použijeme, nesolíme, lebo vňate sú veľmi slané. Dochutíme soľou, až po predchádzajúcom ochutnaní príslušného jedla.
3. hlboké zmrazenie: vňate oberieme zo stoniek, poriadne umyjeme, nasekáme na jemno a natlačíme do malých nádobiek z umelej hmoty a zmrazíme. Môžeme používať cez celú zimu ako čerstvé vňate.
4. zmrazenie v kockách ľadu - vňate upravíme ako v predchádzajúcom predpise, rozdelíme do výrobníka ľadu, zalejeme studenou vodou a dáme do mrazničky. Do jedla pridávame kocky ľadu s vňaťou bez predchádzajúceho rozpustenia ľadu.
5. uchovanie čerstvej vňate v kuchyni - dáme do pohára s čerstvou vodou na svetlé miesto. Vydrží čerstvá 5-7 dní. 6. odrežeme koreň petržlenu asi 1 cm od vrchu na širšom konci, vložíme do pohára s čerstvou vodou na svetlé miesto a začne rásť petržlenová vňať.
7. uchovanie v chladničke - vňate zabalíme do mikroténového sáčka a odložíme do chladničky. Vydrží čerstvá 7 i viac dní.
8. v octe
9. v oleji
a dalšie spôsoby...
Zdroj: vlastné skúsenosti, tipy zozbierané z kuchárskych kníh a z IT. Vložila som tento recept, pretože nie každý z nás má záhradku a pre nás dôchodcov, žijúcich v meste je často aj bežná záležitosť ako vňate v zime poriadne drahá záležitosť. Milé kuchárky a kuchári - podeľte sa o Vaše dalšie skúsenosti a foto.
![]() |
Autor: Meszarosovabolya |
![]() |
Dátum vloženia: |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
2 kladné ohodnotenia | ![]() |
- udeliť kladné ohodnotenie |
|
zuzana: Nať by neměla být mokrá před naložením do soli. A odebírat vždy čistou lžičkou
anazuz31@centrum.skJa mám nalozenu petrzlenovu vňať v soli a vždy sa mi tam spraví hneď pleseň.čo robím zle?
Ja si zmrazujem petržlenovú aj zelerovú vňať spolu v pomere ako to použijem do polievky.Urobím si hotové balíčky.Teraz však mám veľa vňate a bolo mi ľúto zahodiť tenké korene,tak som ich nechala na vňati,spolu som to umyla a chcela by som to nejako uskladniť.Rozmýšľam,či by to nešlo uložiť do soli takto celé,možno aj so zelérovou vňaťou.Vie mi niekto poradiť?
Ja vňate (petržlenová, zelerová, ligurčeková)mrazím ako Claudica
v zelenej paprike. Sú fantastické a aromatické ako čerstvé.
Barbora: Bylinky omyté a dobře osušené se dají do skleněné láhve a zalijou octem. Lepší je vinný nebo jiný ovocný - třeba jablečný. Bylinky by měly být celé ponořené, aby neoxidovaly. Ocet je výborný konzervant
A ako sa to uchováva tým octom?
To nalejem len do fľaše a zalejem? A koľko toho octu tam mám dať?
Ďakujem.
Keďže ja rada vyváram v polievke papriku, /"hádžem" ju takmer do každej polievky, perkeltu, gulášu/ a samozrejme aj petržlenovú vňať, tak to mrazím tak, že si vyberiem menšie papriky, odrežem stonku a teda aj konček papriky, vňaťku tam "nastrkám" a tak zmrazím. V zime keď ju dám do polievky, má božskú vôňu a chuť
Hella, dakujem za bodík, ale predovšetkým za prima nápad, o ktorý si sa podelila
Já nať uchovávám jinak. Např. celer, petržel, nať cibule atd. umyji, natrhám nebo nakrájím na asi tak 10 cm kousky a dám do ploché krabičky zmrazit. Kudrnatou petrželku ostříhám ze stonků a dám zmrazit volně rozloženou do většího igelitového sáčku. Když zmrzne, tak jí v sáčku rukou pomačkám a sesypu do menšího sáčku nebo krabičky. Odpadne tím pracné krájení na drobno. Ale za to, že se tady tento potřebný recept objevil dávám bod.
petrzlenova vnat v soli ako susit kopor řapíkatý celer recept petrzlen do mraznicky ako zamraziť kôpor petržlenová vňať susenie petrzlenovej vnate sušenie petržlenu celer recept kopor v soli kopor zavaranie konzervovanie kopru zaváraný kôpor recepty na celer kôpor konzervovanie kopor uskladnenie recept celer ako sušiť petržlenovú vňať kôpor mrazenie ako uskladnit petržlenovú vnat ako mraziť kopor ako zmrazit kopor sušenie vňati kôpor uskladnenie petrzlenovej vnate uskladnenie petrzlenu kôpor na zimu petrzlenova vnat susenie kopor na uskladnenie konzervovanie petržlenovej vňate bazalka na zimu ako sušiť petržlen ako najlepie uskladni zelenu vna petrlenovu konzervovanie kvopru zmrazit kopor mrazenie petrzlenovej vnate zmrazenie zelenej vňate uskladnenie kopru celerová vňať ako uskladniť kôpor ako konzervovať kôpor petrzlenova vnat susit