Viac ako  4 000  receptov

Maďarské "žerbo" rezy

Maďarské
nahoru
Maďarské Maďarské
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Kysnuté - Rezy
Čas prípravy Čas prípravy: 1h 20 min+príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): pre viac osôb-1 dávka cesta

Suroviny:

Cesto: 350 g polohrubej múky, 1 vajce, 100 ml mlieka, štipka soli, 200 g Hery, 50 g cukru, 20 g kvasníc Cokoládová poleva: 1OO g práškového cukru, 30 g kakaa , 50 g masla Plnka: 120 g mletých orechov, 120 g práškového cukru, 200 g marhuľového lekváru

Postup

Pripravíme si kvások z mlieka, cukru a droždia. Do misy preosejeme múku a pridáme do nej štipku soli, margarín, vajce a vykysnutý kvások. Spracujeme na cesto a prikryté necháme kysnúť pri izbovej teplote. Hotové cesto rozdelíme na 3 časti a vyvaľkáme na veľkosť hlbšieho plechu35x25 cm. Cesto nesmie dosahovať až k okrajom plechu, pretože dalším kysnutím tieto okraje dosiahne. Spodný plát cesta potrieme polovicou lekváru a posypeme polovicou zmesi cukru a orechov. Na plnku naložíme druhý plát cesta a pokračujeme predchádzajúcim spôsobom. Položíme tretí plát cesta tak, aby sa zakryli aj okraje plnky. Povrch cesta popicháme vidličkou. Pečieme v trúbe predohriatej na 180 stupňov 40 minút. Upečené necháme vychladnúť a polejeme čokoládovou polevou. Polevu pripravíme zvarením masla, cukru a kakaa. Vlažnú polevu rovnomerne rozotrieme na povrchu. Krájame obdlžníkové rezy, až ked celkom vychladne aj poleva.

Poznámka

Autorom je Emil Gerbeaud. Tento slávny cukrár prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera. Stal sa jeho spoločníkom a čoskoro prevzal celú firmu. Pochodil aj Nemecko a Anglicko. Jeho cukráreň navštevovala vtedajšia elita - králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti. On sám sa dostal vysoko v spoločenskom rebríčku, bol uznávaným svetoznámym cukrárom. Prejavil svoj odborný talent a zaviedol viac ako 100 nových druhov tovarov a svoje výrobky aj exportoval. Pán Gerbeaud /čítaj "žerbo"/ je autorom višní v koňaku aj čokoládových dražé a iných preslávených zákuskov. Zerbo rezy v Madarsku zľudoveli. Podnes ich predávajú v cukrárňach a pripravujú sa v každej domácnosti.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
6 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Maďarské "žerbo" rezy"

autor: Vlaďka (neregistrovaný/á)
vložené: 19. 12. 2011 14:25:40  nahlásiť  reagovať
 

Ještě malý tip k těmto řezům. Ze tří bílků, které zbydou z těsta ušlehám sníh, rozdělím na půl a potřu s ním ořechovou směs než na ní položím další plát...smajlik

vložené: 03. 10. 2010 14:14:53  nahlásiť  reagovať
 

vierka h (neregistrovaný/á), dakujemsmajliknaozaj ma teší Tvoja pochvala.smajlik

autor: viera.h (neregistrovaný/á)
vložené: 02. 10. 2010 19:52:24  nahlásiť  reagovať
 

dnes som robila žerbo rezy - sú vynikajúce

autor: Ivana79
vložené: 25. 06. 2010 11:33:01  nahlásiť  reagovať
 

Sú naozaj výbornésmajliksmajlikRobievala ich moja babka na všetky rodinné oslavysmajlikAni neviem prečo som si nikdy nevypýtala recept,ale teraz už moc nepečiem,lebo priateľ neje sladkésmajlikAle recept si ukladám a niekedy si ich vyrobím,aspoň pre sebasmajlik

autor: Paprika
vložené: 24. 04. 2010 22:44:34  nahlásiť  reagovať
 

Tyto řezy jsou už několikrát na CZ a já jsem je tam už obdivovala, protože se to vše udělá a peče na jednou plechu najednou. Odpadá pečení 3 plátů na 3 plechách, promazávání krémem ... a to se mi moc líbí.
Výbušná - krásná práce smajliksmajlik a ty čokoládové hoblinky nebo to jsou trubičky smajlik

vložené: 24. 04. 2010 19:19:24  nahlásiť  reagovať
 

veľmi mato teší, ale pocta patrí pánovi Gerbeaudsmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 24. 04. 2010 18:23:53  nahlásiť  reagovať
 

mozem povedat, ze dnes sme absolutne neocakavane sadili zemiaky....boli sme na poli cela rodina a bolo to strasne krasne...no a po praci sme si sadli na terase ku kavicke a tieto rezy mali obrovsky uspech....

autor: vybusna
vložené: 24. 04. 2010 10:06:59  nahlásiť  reagovať
 

jaaaaj ibolyka....hlavne ked budes vkladat nadalej take skvele recepty, ako doteraz...preklep sa prihodi hocikomu...vedela by som o tom rozpravat pribehy

vložené: 24. 04. 2010 09:03:17  nahlásiť  reagovať
 

...aj majster tesár sa utne... ja som recept včera pred vložením 2x kontrolovala a vidíš nevšimla som si. ešte že ty si taká šikovnásmajlik ešte raz ti dakujem. Ale najviac ma to mrzí k vôli pánovi Gerbeaudovi!

autor: vybusna
vložené: 24. 04. 2010 08:57:57  nahlásiť  reagovať
 

no ibolyka...aspon vidis, ze som isla presne podla receptu...s tym mnozstvom masla a pri absencii inej tekutiny, sa poleva urobit nedala.

vložené: 24. 04. 2010 08:53:51  nahlásiť  reagovať
 

Milenka, správne tam má byť 50 g maslasmajlik smajlik veľmi sa ospravedlňujem...a nič sa nestane, ak sa pridá polievková lyžica teplej vody, poleva bude mať lepší vhľad. Idem to opraviť v recepte.dakujem, že si si to všimla, že je tam chyba

autor: vybusna
vložené: 24. 04. 2010 08:06:57  nahlásiť  reagovať
 

ibolyka dobre....ale nechyba tam potom ina tekutina v tej poleve?

autor: michsamant
vložené: 24. 04. 2010 07:32:48  nahlásiť  reagovať
 

supeersmajlik

autor: cathleen
vložené: 24. 04. 2010 06:44:48  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajlik+Nádhera! Recept i fotky!smajlik(Něco podobného děláváme na Vánoce)

vložené: 24. 04. 2010 06:23:22  nahlásiť  reagovať
 

áno, množstvo masla na polevu je správne. Je to originál recept podľa pána Gerbeauda, slávneho cukrára z Budapešti a jeho rezy sú svetoznáme už 120 rokov. ...a tak sa pečú podnes deň... U nás doma to bol nedeľný zákusok. Tento recept som preto úmyselne vložila koncom týždňa, aj ked bez foto. Som veľmi rada, že nezostal bez povšimnutia. Milenka, dakujem za krásne foto, totiž tak presne majú madarské žerbo rezy vyzerať...a aj vtipnú dekoráciu...smajliksmajlik

autor: Osmma
vložené: 23. 04. 2010 23:42:26  nahlásiť  reagovať
 

Pridávam bodík, u nás obľúbené,len nedávam čokol.polevu,ale len pocukrujem.smajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 23. 04. 2010 23:25:54  nahlásiť  reagovať
 

ale tie trubicky su kupenesmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: eva hubova
vložené: 23. 04. 2010 23:17:48  nahlásiť  reagovať
 

smajlikvybušná jsi umělecsmajlika ty trubičky,nebo to je čokoláda dvoubarevnásmajlikjen zírámsmajliksmajlik+2

autor: vybusna
vložené: 23. 04. 2010 21:46:15  nahlásiť  reagovať
 

no...pridala som maslo a vymiesala som polevu...na tejto poleve ocenujem najma to, ze sa mi da krasne krajat a nelame sa.....btw mucnik je skvely...tym, ze bola pouzita polohruba muka, tak to cesto nie je take klasicke kysnute...ale take krehkejsie....je to fajnotkasmajlik+

autor: eva hubova
vložené: 23. 04. 2010 21:41:23  nahlásiť  reagovať
 

vybušná,to je fakt málo,to by se nerozmíchalo,asi tam chybí mléko nebo vodasmajlik

autor: vybusna
vložené: 23. 04. 2010 21:09:58  nahlásiť  reagovať
 

ibolyka....tam to mnozstvo 30 g masla ...je to spravny udaj?


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel pět a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz