Viac ako  4 000  receptov

Žerbo rezy

Recept môžu hodnotiť iba prihlásení užívatelia


Žerbo rezy
nahoru
Žerbo rezy Žerbo rezy Žerbo rezy
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Rezy

Suroviny:

Cesto: 200 g polohrubej, 200 g hladkej múky, 200 g maslam 1 vajce, 120 ml mlieka, 1 pl kryštálového cukru, 30 g čerstvého droždia, soľ; Plnka: 300 g marhuľového alebo višňového džemu, 300 g mletých orechov, 250 g práškového cukru°Poleva: 200 g horkej čokolády, 100 ml šľahačkovej smotany, 100 g práškového cukru (ak nemáme šľahačku, môžeme použiť za orech masla a toľko mlieka, aby sa uvarila hladká poleva

Postup

Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravíme kvások. Do veľkej misy preosejeme obidve múky so štipkou soli, pridáme kocky zmäknutého masla, vajce a vykysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Cesto nenecháme kysnúť! Väčší plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou valčeka naň prenesieme prvú časť natenko rozvaľkaného cesta. Potrieme polovicou džemu, posypeme polovicou orechov rozmiešaných s cukrom a zakryjeme ďalším plátom cesta. Ten potrieme zvyšným džemom a posypem orechovo-cukrovou zmesou. Navrch dáme posledný plát cesta, popicháme ho vidličkou a zarovnáme okraje nožom. Pečieme 35-40 minút v rúre predhriatej na 180°C. Vo vodnom kúpeli rozmiešame čokoládu so smotanou a cukrom a polejeme vychladnutý koláč. Keď poleva stuhne, pokrájame koláč ostrým nožom na rezy.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
3 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Žerbo rezy"

autor: eva (neregistrovaný/á)
vložené: 15. 04. 2013 19:23:16  nahlásiť  reagovať
 

Slovo "žerbo" je len foneticky vyslovené priezvisko pána Gerbeaud, popularitou tohoto zákusku sa stalo jeho pomenovaním.smajlik

autor: eva (neregistrovaný/á)
vložené: 15. 04. 2013 19:19:23  nahlásiť  reagovať
 

Pán Gerbeaud nebol francúzsky cukrár, bol Švajčiar z cukrárskej rodiny, ktorý pracoval a získaval skúsenosti v Anglicku, Francúzsku a Nemecku. Neskôr na pozvanie pána H. Kuglera prišiel do Budapešti, stal sa spolumajiteľom firmy, potom majiteľom, tu sa aj oženi a jeho cukráreň je v Budapešti až dodnes pod jeho menom. Stal sa svetoznámym cukrárom, je autorom napr. višní v čokoláde, saloniek a iných známych cukrárskych pochúťok.smajlik

autor: magdalenka
vložené: 13. 04. 2013 09:27:06  nahlásiť  reagovať
 

Ahoj holky, pozrite, čo som našla...funguje stále od r. 1858 http://www.gerbeaud.hu/cukraszda
založil Kugler Henrik, od r.1884 Gerbeaud Emil - franc. cukrár nový majiteľ.(Kugler nemal potomkov.)

autor: zizala
vložené: 10. 04. 2013 14:11:24  nahlásiť  reagovať
 

amalia: Aha, ano, děkuju smajlik

autor: amalia
vložené: 10. 04. 2013 07:20:32  nahlásiť  reagovať
 

zizala:Pán Emile Gerbaud bol francúzsky cukrár, ktorý sa koncom 19. storočia usadil v Maďarsku. Jeho výrobky chutili obyvateľom tak, že sa stali súčasťou maďarskej kuchyne. Kvôli výslovnosti sa zmenila písomná forma jeho mena, na Slovensku dokonca na Žerbó.

autor: zizala
vložené: 10. 04. 2013 07:15:09  nahlásiť  reagovať
 

Svetlana: smajlik Taky jsem gůglovala, ale asi špatně, tohle jsem nenašla. Díky, vždycky se ráda dozvím něco nového smajliksmajlik

autor: Svetlana
vložené: 09. 04. 2013 21:37:16  nahlásiť  reagovať
 

žižalko, toto mi řekl strýček gúgl smajlik
Tip k receptu
Upečené rezy posypeme cukrom alebo polejeme čokoládovou polevou. Rezy necháme odležať aspoň 24 hodín a až potom pokrájame na rezy. Tieto rezy pôvodne pripravovali v známej cukrárni na námesti Vorosmartyho, ktorej vlastíkom bola rodina Zserbóovcov. Originálne rezy sú plnené Hustým ríbezľovým lekvárom.

autor: zizala
vložené: 09. 04. 2013 19:07:15  nahlásiť  reagovať
 

Název tohoto moučníku jsem už mockrát zahlédla na netu. Zajímalo by mne, co znamená slovo žerbo. Řezy vypadají lákavě, ukládám na vyzkoušení smajlik

autor: vybusna
vložené: 08. 04. 2013 18:43:31  nahlásiť  reagovať
 

jaj...amalijka ...ako davno som ta nevidela


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a čtyři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz