Viac ako  4 000  receptov

Osviežujúci jablkový zákusok

Osviežujúci jablkový zákusok
nahoru
Osviežujúci jablkový zákusok Osviežujúci jablkový zákusok
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Múčniky - Dezerty, zákusky, poháre - Rezy s ovocím, bublaniny

Suroviny:

4 vajcia – oddeliť bielky od žĺtkov
300g práškového cukru
štipka soli
100ml oleja
100ml mlieka
300g polohrubej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1kg jabĺk – očistiť a nastrúhať na hrubšom strúhadle
1 zlatý klas alebo vanilkový puding – rozmiešaný v 150ml vody
½ ČL mletej škorice
1 ČL hnedého cukru
+ extra hnedý cukor ak sú jablká kyslejšie alebo ak máte radšej sladšie koláče
1ks smotany na šľahanie (250ml)
2ks kyslej smotany (spolu 400ml)
1 vanilkový cukor

Postup

Pripravíme si plech a vystelieme ho papierom na pečenie. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky rozmiešame s práškovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme olej, mlieko a múku, ktorú sme si vopred zmiešali s kypriacim práškom a všetko spolu poriadne vymiešame. Do zmesi opatrne zapracujeme sneh z bielkov a vzniknuté cesto vylejeme na plech. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 160-170°C cca 30minút. Po upečení dáme opatrne dole z plechu a necháme vychladnúť.
Počas toho ako nám bude koláč chladnúť uvaríme si jablkovú plnku. Nadrhnuté jablká dáme dusiť do 200ml vody. Po 5 minútach pridáme vo vode rozmiešaný zlatý klas (resp. vanilkový puding) aj s cukrom a škoricou a opäť privedieme do varu. Potom znížime teplotu a varíme kým kaša nezačne hustnúť, čo ale netrvá príliš dlho. Uvarená kaša nemá byť veľmi hustá – aby sa ľahko rozotierala na smotanovú plnku. Keď je kaša hotová necháme ju vychladnúť. Ja som ju dala do vodného kúpeľa, aby to bolo trošku rýchlejšie. No a pokiaľ kaša chladla, pripravila som smotanovú plnku: šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom dotuha a následne primiešame opatrne kyslú smotanu. Takéto plnka je kyslejšia a teda ak máte radšej sladšiu pridajte trochu práškového cukru. Teraz môžeme začať s “vrstvením” plniek. Na vychladnutý koláč dame najskôr smotanovú plnku a dame na 20-30minút stuhnúť do chladničky. Potom nanesieme plnku jablkovú a opäť dame do chladničky na 20-30minút. Po stuhnutí môžeme podávať.

Poznámka

Koláčik je veľmi osviežujúci a preto je vhodný aj na letné posedenia s rodinou alebo kamarátmi. Ja som tentokrát robila len polovičnú dávku.
www.gurman.estranky.sk

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
2 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Osviežujúci jablkový zákusok"

autor: gurmanka
vložené: 13. 04. 2011 11:01:20  nahlásiť  reagovať
 

Ahoj Janka! Nabuduce skusim Tvoju variantu smajlik ta cokolada by sa hodila...smajlik Mne sa tej vody zdalo tak akurat - lebo puding ma byt nie prilis husty, aby sa dal natriet na smotanu. ale urcite zalezi aj na tom, ake jablka pouzijes.smajlik

autor: jana M (neregistrovaný/á)
vložené: 12. 04. 2011 13:02:00  nahlásiť  reagovať
 

Ja ho robievam,ale tak,že na cesto dám najprv jablkovú zmes a potom polejem čokoládovou polevou a na koniec šľahačka..až pri konzumovaní koláča...nemusí byť čokoládova poleva stačí dať šľahačku na jablkovú zmes..je výborný... podľa mňa 200ml vody je priveľa.jablká pustia šťavu tak že vodu pridávam postupne podĺa potreby...

autor: Silvia K.
vložené: 11. 04. 2011 19:08:00  nahlásiť  reagovať
 

vyzerá to byť svieže a dobrésmajliksmajlik+smajlik


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz