Viac ako  4 000  receptov

Moja huspenina

Recept môžu hodnotiť iba prihlásení užívatelia


Moja huspenina
nahoru
Moja huspenina Moja huspenina Moja huspenina
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Studená kuchyňa

Suroviny:

cca 700 g surových bravčových koží, paprčky, alebo koleno
cca 700 g údených paprčiek, koží, koleno (môže byť aj kus údeného mäsa)
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
10 ks celého čierneho korenia

Postup

Všetko dobre poumývam, ak sa dá, nakrájam na menšie kusy, keď nie, nechám vcelku a dám do hrnca.
Pridám cibuľu, cesnak a korenie. Zalejem vodou len tak, aby mäso bolo ponorené. Vody nedávajte zbytočne veľa. Ja varím v tlakovom hrnci minimálne 1 hodinu, vypnem a nechám ešte aspoň 2 hodiny v zatvorenom a natlakovanom hrnci ešte dovariť.
Predtým, než hrniec natlakujem, pozbieram penu. Ak budete variť klasicky, tak aspoň 3-4 hod (môžete aj viac) pomalým varom ako mäsovú polievku.
Potom precedím, cibuľu a cesnak vyhodím, oberiem mäso (ak tam nejaké je), dám do tanierov a zalejem vývarom. Môžete dať aj nakrájané kože, ak máte radi.
Po vychladnutí dám do chladničky stuhnúť.

U nás toto jedlo jeme s nakrájanou cibuľkou, pokvapkané octom a s čerstvým chlebíkom.
Ak robím huspeninu pre návštevu a chcem, aby dobre vyzerala, pridám ešte do precedeného vývaru želatínu (20 g), aby mi po vyklopení pekne držala tvar. Odoberiem z precedeného vývaru asi 2 dl a nechám vychladnúť, do vychladnutého dám napučať želatinu aspoň na 30 min, potom ju zohrejem (nevariť!) tak, aby bola tekutá a prilejem ku zvyšnému vývaru v hrnci, zmiešam a nalievam do formičiek vyložených fóliou, nechám dobre stuhnúť v chladničke a až potom vyklopím.

Poznámka

U nás sa toto jedlo volá huspenina, niekto tomu hovorí aspik a videla som už aj názvy sulc a studenô.

Autor Autor: (Jana)
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie



Podobné recepty

Komentáre k receptu "Moja huspenina"

autor: Oľga (neregistrovaný/á)
vložené: 16. 01. 2013 19:59:51  nahlásiť  reagovať
 

Zitka, tú mastnotu jednoducho zoškrabni nožom alebo lyžicou.smajlik

autor: Qľga (neregistrovaný/á)
vložené: 16. 01. 2013 19:56:57  nahlásiť  reagovať
 

...my varíme len z čerstvého mäsa - koleno , paprčky, kože, bravč.chvost, cibuľa, bobkový list, čierne korenie, nové korenie, soľ. Asi hodinu pred dovarením dávam aj koreňovú zeleninu, ale tú do misiek nedávam a ešte aj jednu stopku stonkového zeleru. Varím 4 až 5 hodín pomaličky. Potom mäso vyberiem , polievku precedím, dochutím soľou, čiernym mletým korením. Mäsko oberiem, rozdelím do umelohmotných misiek a zalejem čistým vývarom. Nedávam žiadnu želatínu, huspenina krásne stuhne, tuhá je vždy ako remeň. Jeme ju rovno z misky alebo ju vyklopém pekne na tanier, tak že spodok je vlastne hore, vtedy krásne vidno mozaiku z mäsa. S cibuľkou a octom chutí najlepšie.smajlik

autor: Zitka (neregistrovaný/á)
vložené: 16. 01. 2013 16:12:08  nahlásiť  reagovať
 

Ako sa zbavým povrchovej mastnoty na stuhnutej huspenine. Ďakujem

autor: petralajtka (neregistrovaný/á)
vložené: 19. 02. 2012 21:12:55  nahlásiť  reagovať
 

baby, ja citam kde vsade recepty na huspeninu/studeno, ale ja som to nikdz nevarila tolko hodin,no max. 4 hodiny a to uz bolo vsetko rozvarene smajlik
no Ludmila, Ty si odkial? Tvoj rodiinny recept ako nas smajliksmajliksmajlik
no tie paprce som aj teraz davala cerstve, udene som nemala,ale este nie je koniec zabijaciek, mne chutia udene z tlakaca a bez nicohosmajlik

autor: Yanah
vložené: 18. 02. 2012 20:42:52  nahlásiť  reagovať
 

Ludmila: krásny rodinný recept smajlik

autor: Ľudmila (neregistrovaný/á)
vložené: 02. 02. 2012 17:42:08  nahlásiť  reagovať
 

U nás je huspenina mimoriadne obľúbená a recept si odovzdávame po celé generácie...na 7 litrov vody dávam 4 bravčové paprčky svieže,1 údené a 1 neúdené koleno,pre istotu zopár koží,môžu byť aj údené,alebo čerstvé,s nimi huspenina výborne stuhne a nepotrebujem želatinu...po pomalom zovretí pozbieram penu,mierne osolím a penu zbieram až kým ne je úplne čistá...pridám veľkú cibulu so šupkou,celý cesnak,veľkú mrkvu,za pol hrste celého čierneho korenia,nové korenie zo dve guľky a kúsok muškátového orieška.dochutím soľou a vegetou,veľmi opatrne,lebo presolená huspenina nestuhne.S mierme odchýlenou pokrievkou úplne pomaličky varím 7 hodín...SEDEM!a kontrolujem či sa nevarí prudko,lebo by bola zakalená...Po uvarení opatrne vyberiem mäso a kože,precedím a nechám vypariť,zatiaľ si na taniere rozdelím mäsko,do malého množstva pretlačím asi 5 strúčikov cesnaku a po troške dám na mäsko tým čo ho majú radi-nemusí byť.Dolejem vývarom apoprášim štipľavou paprikou,samozrejme už taniere neprekladám,môžu byť aj jednorazové plastové,z uvedeného množstva vám vyjde vyše 20,aj pre susedovsmajlikpri otvorenom okne chladíme,po stuhnutí môžete zatvoriť...no a dobrú chuť!!!!

vložené: 17. 03. 2011 14:05:59  nahlásiť  reagovať
 

ale to si nemusela, vymazala si si jednu fotku
alebo ako myslis, ze posunula? som tu novacik

autor: Yanah
vložené: 17. 03. 2011 05:03:48  nahlásiť  reagovať
 

jééj petralajtka....ďakujem za krásne foto smajlik....posunula som moje fotky aby bolo vidieť tie tvoje nádherné zaúdené paprčky smajlik

vložené: 16. 03. 2011 14:30:56  nahlásiť  reagovať
 

ahoj, yanah
kupila som v metre 20 kusov paprciek, cistila som ich asi 3 hodiny smajlik a dala som si ich zaudit.
v sobotu sme konecne varili studeno /aj s cerstvym a udenym kolenom/
ak sa nenahnevas, pridavam foto mojich paprciek smajlik

autor: Mama Mia (neregistrovaný/á)
vložené: 22. 02. 2011 21:27:23  nahlásiť  reagovať
 

No ja som este huspeninu nikdy nerobila, lebo ju sama nejedavam. Ale moj manzel po takom niecom zatuzil, tak to idem vyskusat! Drzte mi palce smajlik Mozno sa to naucim aj jest xixismajlik

autor: adec01
vložené: 03. 01. 2011 09:46:22  nahlásiť  reagovať
 

Mňamsmajlik

autor: magdalenka
vložené: 04. 12. 2010 20:43:57  nahlásiť  reagovať
 

My sme kedysi doma varili tiež z čerstvého, plus údeného. Manžel je z iného kraja, takže mu tam údené nechutí (divný človek), tak som si odvykla aj ja. Práve teraz na noc som dala variť do pomalého hrnca, (koleno, paprčky, chvostík a kože). Bude krásne číra, papiňák na tento účel nepoužívam...

autor: eva hubova
vložené: 03. 12. 2010 23:49:36  nahlásiť  reagovať
 

pacient2222... proč jsi nevložil recept samostatně...podle surovin bude smajlik

autor: Yanah
vložené: 03. 12. 2010 17:03:36  nahlásiť  reagovať
 

pacient2222........pekný receptsmajlik

vložené: 03. 12. 2010 14:08:55  nahlásiť  reagovať
 

Naše:od starkej cez mamu a teraz ja.niekedy som to nezniesol:ale teraz?2kg údené koleno,4 paprčky (čerstvé),5 cibúľ,8str.cesnaku,20č.korenia,2-3bob.listy,soľ.v kotlíku čo máme na halászle14lit.,všetko dnu a do plna vody.8-9 hodín na najmenšom ohni.penu vyzbieram (je to bordel a ešte aj papr. a koleno nad ohnom opečiem (hygiena)).pred koncom 10 str.cesnaku s paprikou zmiešam,vylejem,koleno rozporcujem a nalievam z masom do misiek hlbokých aj 8cm,cez sitko cca25 misiek(nás 3člennú rod.vydrží 5-6 dní).Pozdravujem Vás a dobrú chuť.a zabudol som ,pred koncom opatrne odoberem lyžicou masť.je potom krásna priesvitná a lahodná.......

autor: eva hubova
vložené: 24. 11. 2010 22:19:14  nahlásiť  reagovať
 

Huspeninu s uzeným jsem ještě nevařila,určitě to bude dobrotasmajliksmajlik+2

autor: Yanah
vložené: 24. 11. 2010 16:36:24  nahlásiť  reagovať
 

petralajtka........paprčky kúpim a ocino mi zaúdi, ale to len tak raz do roka smajlik.......ale aj tak všetci majú najradšej, keď tam dám kus údeného mäsa, aby bolo čo nakrájať do taniera.....ale kedysi za starých čias sa u nás huspenina varila len z tých paprčiek a koží, taká chudobnejšia (a bez zeleniny a bez cesnaku), tak ako som napísala v recepte........a moja svokra napríklad, tak tá varí len z údených paprčiek a koží (nekombinuje z čerstvými)......čo rodina to iný receptsmajlik

autor: petralajtka (neregistrovaný/á)
vložené: 24. 11. 2010 16:04:01  nahlásiť  reagovať
 

studenô je vraj odvodené od toho, že sa je stdené /nárečovo studenô/ ale u nás voláme "ideme variť studeno"

Yanah, robím tiež ako Ty, miešam čerstvé mäso s údeným, ale moja mama varí iba z čerstvého. ercicka, koreňovú zeleninu dávame, ale ju vyhadzujeme po uvarení, my dávame aj bobkový list a vela cesnaku, najprv strúčiky a potom aj roztlačený, údajne od cesnaku a kožiek lepšie tuhne. niekedy to s cesnakom moja mama preženie smajlik

podávame tiež s cibuľkou, octom a chlebom, kto chce si pokorení, posolí
ja zjem bez všetkého, len tak s lyžicou, stojac v otvorených dverách chladničky smajlik
Yanah, ešte by ma zaújimalo, kde sa dajú kúpiť údené paprčky, nikde som nevidela, my si musíme kúpiť čerstvé, nasoliť a potom otravovať susedov a známych, ktorí práve robili zabíjačku a údia

smajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: ercicka
vložené: 23. 11. 2010 18:13:03  nahlásiť  reagovať
 

krasna je teda, fakt, my davame aj korenovu zeleninu, to udene vyskusam smajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 23. 11. 2010 14:12:41  nahlásiť  reagovať
 

jeda ta je kraaasna....


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel jedna a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz