Viac ako  4 000  receptov

Beef Wellington / Hovädzie Wellington tak ako to vidim ja

Beef Wellington / Hovädzie  Wellington tak ako to vidim ja
nahoru
Beef Wellington / Hovädzie  Wellington tak ako to vidim ja Beef Wellington / Hovädzie  Wellington tak ako to vidim ja Beef Wellington / Hovädzie  Wellington tak ako to vidim ja Beef Wellington / Hovädzie  Wellington tak ako to vidim ja Beef Wellington / Hovädzie  Wellington tak ako to vidim ja
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Hovädzie mäso
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

Suroviny:

400 g hovazdej svieckovice, 250 g jemnej hydinovej pastety, 2 lyzice madeiry (portske), 1 vajce, 1 naozaj velky por, 250g listkove cesto
Marinada :6 lyzic kvalitny olivovy olej, 1 polievkova lyzica tymianu, 2 polievkove lyzice nahrubo podrveneho farebneho a noveho korenia, lyzicka rozmarinu, sol.

Postup

Vymiesame marinadu a dobre nou potrieme umyte a osusene maso, cim dlhsie marinujeme tym lepsie, ja som ho mala chladnicke 5 dni. Maso by sa malo v oleji akokeby kupat.
Zapneme trubu. Ocistime por a cely..aj so zelenym..ho nakrajame na kolieska. Rozpalime panvicu a namarinovane maso opecieme zo vsetkych stran. Odlozime ho a do panvice vlejeme ostatok marinady na ktorej cca 5 minut dusime nakrajany por. Do misy dame pastetu, porovu zmes, polovicku rozlahaneho vajicka a zastrekneme madeirovu (ja som na nu zabudla). vsetko vymiesame.
Na jednej polovici rozvalkaneho listkoveho cesta vytvorime z casti pecenejovej zmesy hniezdo, polozime don opecene maso a jej zvyskom potrieme boky a vrch masa. Prikryjeme cistou castou cesta a vytvorime uzatvoreny balicek. Pekac vytrieme obruskom olejom a prelozime nan balicek. Povrch potrieme zvyskom rozslahaneho vajicka. Pecieme cca 30 min pri teplote 220 stupnov.

Poznámka

Hovadzie Wellington je udajne pomenovane po Arthurovi Wellesley, prvom vojvodovi z Wellingtonu. miloval hovadzie maso, hluzovky, pastiky a tak jeho kuchar vymyslel toto jedlo...ale to su vsetko len legendy...dost na tom, ze pomenovanie wellington sa tak nejako zmenilo na vseobecne pomenovanie pokrmov, pecenych v listkovom ceste.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Komentáre k receptu "Beef Wellington / Hovädzie Wellington tak ako to vidim ja"

autor: Bahula
vložené: 07. 07. 2011 10:38:23  nahlásiť  reagovať
 

Zajímavý recept +1smajlik

autor: eva hubova
vložené: 10. 03. 2011 10:14:03  nahlásiť  reagovať
 

To mi nějak s těmi hádkami v té době uniklosmajliksmajlik+3

autor: vybusna
vložené: 10. 03. 2011 08:08:35  nahlásiť  reagovať
 

amalijka..nuz bol to nepodarok, sama premyslam, ze to musim urobit znovu....raz sa to naucim

autor: amalia
vložené: 10. 03. 2011 08:06:27  nahlásiť  reagovať
 

smajlikTy si za taký skvelý recept dostala iba jeden bodíksmajliksmajlik Nemusí to byť akurát Beef Wellington, ale toto si podľa mňa zvládla perfektne a malo by sa to volať Beef VýbušnásmajlikDala by som ti aspoň 10 bodov, ale keďže to nejde, máš aspoň +2smajliksmajlik Ja robím v lístkovom ceste uprostred maličký komín na únik pary a na spodok rúry dávam nádobu s vodou.

vložené: 07. 09. 2010 00:07:35  nahlásiť  reagovať
 

Moshe, je něco po půlnoci a raději si jdu už lehnout, protože i mi jsi nadělal chutěsmajlik. Vybusna, tvůj recept, bez ohledu na to, jak by měl správně "snad" vypadat, se mi moc líbísmajliksmajlik

autor: vietnamka
vložené: 05. 09. 2010 20:50:03  nahlásiť  reagovať
 

Moshe, takto navecer si ma potrapil, pretoze citat tvoj recept a recept vybusnej je ako "hladaj desat rozdielov" smajlik.

autor: Moshe
vložené: 05. 09. 2010 19:23:58  nahlásiť  reagovať
 

nie to maso sa nema marinovat.

autor: vybusna
vložené: 05. 09. 2010 18:46:07  nahlásiť  reagovať
 

moshe..a ty nemarinujes to maso?

autor: vybusna
vložené: 05. 09. 2010 18:45:04  nahlásiť  reagovať
 

moshe...jezis a preco by som to mala brat ako kritiku ked som sa sama priznala ze som mala problem...naopak ja sa poucit necham velmi rada. vdaka ti

vložené: 05. 09. 2010 18:36:34  nahlásiť  reagovať
 

Milý pán Moshe, to je absolútne úžasnésmajliksmajliksmajliksmajlikDakujem. Tak pred týmto sa sklonil aj samotný knieža Metternich...

autor: Moshe
vložené: 05. 09. 2010 18:27:35  nahlásiť  reagovať
 

Som veľmi rád, že moje príspevky beriete ako radu a nie ako kritiku. Samozrejme ja viem že suroviny na tento recept su drahé, ale verte mi milé dámi stojí za to raz si to urobiť originál. Po ochutnaní takto pripravenej roštenky zažijete gastronomický orgazmus. Tak podme na to:
Predhrejte rúru na (230 °C) Celu rostenku hovädzieho mäsa opecieme na panvici na 2 lyziciach masla. Podla potreby zo vsetkych stran 10 až 20 minút. Vyberte z panvice a nechajte vychladnúť úplne. Nechajte si výpek na omáčku. Dalsie 2 lyžice masla rozpustime na panvici a osmažíme na nom cibuľu a huby (šampiňóny) asi tak 5 minút, pokial nevypustia stavu a zacnu vonat opekanim. Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť. Ked je mäso vychladnute-natrieme ho horcicou, dalsie zmaknute 2 lyžice masla zmiesame s Foie gras alebo kvalitnou paštétou dochutíme soľou a korením a znova natrieme na povrch opecenej rostenky. Na kuchynsky film si rozlozime cibuľovo - hubovú zmes, polozime maso, dobre zabalime a dame do chladnicky na 20minut stuhnut. Rozvalkame lístkové cesto, vsetky strany natrieme zltkom a nam polozime stuhnute mäso a cele dobre zabalime. Nezabudnut dobre postlacat vsetky otvory a konce, aby nic z cestoveho plasta nevytieklo! Takto pripravene zabalene maso v cesticku ostrym nozom na par miestach z vrchu zlahka narezeme a znova vsetko potrieme rozslahanym zltkom aby pekne chytilo karamelovu farbu. Mozeme posypat hrubou morskou solou a dame do rury.

Pečieme pri (230 °C) po dobu 10 minút, potom znížiť teplotu (220 °C) po dobu 10 až 15 minút, alebo kým je cesto nie upecene do krasne zlatej farby. Vyberieme z rury ale udržiavame v teple kym podavame. Ak je niekto proti 'ruzovemu masu' tak si teplotu upravi na troska dlhsiu dobu, avsak nikdy nesmie byt maso prepecene tak, ako zvykli piect nase babicky- uplne do sucha!

OMACKA: Do šťavy ktoru sme si rezervovali prilejeme hovädzí vývar a červené víno, a pri vysokej telpote varime po dobu 10-15 minút, alebo kým nedosiahneme pekne hustu reduckiu. K nej mozeme pridat par lyziciek masla, a troska olivoveho oleja-ktore omacku zjemni. Porcie masa sa krajaju na hrubsie (asi tak 2-4 cm). Podavame so zelenym asparagus, zemiakovou kasou a salatom podla chuti. smajlikZelam Dobru chut!

autor: vybusna
vložené: 05. 09. 2010 18:15:15  nahlásiť  reagovať
 

moshe..jasne ze daj. mna by ani tak nezaujimala prava receptura, pretoze ja hluzovky nezozeniem, zampiony nemame v oblube, stvrt kilo husacej pecene sa mi vidi skutocne v tejto dobe predimenzovane, takze ja osobne som improvizovala v chuti tak, ako to mame radi u nas doma a tak aby sme nejedli ako na kralovskom dvore, ale v normalnej beznej domacnosti... lenze nikde som sa nedocitala, ci mam naozaj cakat do vychladnutia, ci mam nechat v balicku miesto na unikanie pary a pod..
btw ..docitala som sa u Dadala, ze tento pokrm vlastne vobec nie je anglicky je to francuzske "filet de boeuf en croûte", ale anglicko ako take nebolo spojencom francuzska a tak z patriotizmu tomu dali anglicky nazov...no..ako pisem...na webe je o wellingtonskom masu pisane hocico, ale to co som potrebovala som nenasal...takze moshe budem vdacna ak ma poucis. ...co sa tyka krajanie..no to bolo hrozne...preto som to robila po vlase...aby som mala aspon ake take platky. preto som usudila, ze pre nas dvoch to budem robit vyslovene ako kusovky.

vložené: 05. 09. 2010 17:21:03  nahlásiť  reagovať
 

Milý pán Moshe, budem Vám veľmi povdačná. Pravdaže, mám záujem. A veľký! dakujemsmajlik

autor: Moshe
vložené: 05. 09. 2010 17:17:28  nahlásiť  reagovať
 

Ako imitácia roštenky Wellington to zle nevyzera, ma to sice milion receptúrových ako aj postupových nedostatkov, ale može to byť chutne. Ak je zaujem poskytnem originál recept ako ma to učili v anglicku.

vložené: 05. 09. 2010 16:44:38  nahlásiť  reagovať
 

Ved je to pekné, Milenka.smajlik Ja totojedlo poznám trošku v inej úprave. Ano, toto jedlo vzniklo na mierovej konferncii vo Viedni, po víťazstve spojencov nad Napoleonom v r.1814.smajlik

autor: vybusna
vložené: 05. 09. 2010 16:31:36  nahlásiť  reagovať
 

robila som to prvykrat a tak som sa nevyhla niektorym chybam..resp. neviem co som mala robit. rozum mi kazal nekrajat, pokial to nie je vychladnute, lenze zase som sa bala ze maso po vychladnuti stvrdne, ako minutkove steaky..no vsetko zle..Takze som to zacala krajat ked to sice zvrchu uz bolo schladnute a cesto pekne chrumkave, lenze ked som to zacala krajat, tak sa zvnutra vyvalila paraa maso sa zacalo smykat z obalu. musela som ho krajat napriec a nevyzera to pekne. Napriek tomu, ze ja hovazdie nejako nemusim..tak musim povedat , ze chutilo to bajecne. Ak sa nejako rozhodnete toto jedlo robit, tak odporucam svieckovu nakrajat na steaky a tak ich aj marinovat a opekat, kazdy samostatne zabalit do balicka a samostatne piect...tak to bude podla mna aboslutne bezchyby....priprava je v podstate jednoducha.


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a dva a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz