Viac ako  3 000  receptov

Labužnícke halaszlé

Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Polievky
Čas prípravy Čas prípravy: 1 hodina 45 minút + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 6-8

Suroviny:

1,5 kg kapra + 2 rybie hlavy, 2 rybie chvosty, rybia kostra, 1 mlieč, 1 ikry z kapra, 2 veľké cibule pokrájané na kolieska, 1 zelená paprika pokrájaná na tenké prúžky, 1 paradajka pokrájaná na mesiačiky, 2 feferonky pokrájané na jemné prúžky, 2-3 PL mletej sladkej červenej papriky, soľ, prípadne 1 PL oleja, ak mala ryba málo tuku, pridáme do rybieho vývaru

Postup

Kapra vypitveme, vyberieme ikry, resp, mlieč. Zbavíme ho šupín. Rybe odsekneme hlavu, chvost a plutvy. Z hlavy odstránime oči a žiabre. Potom ju rozsekneme po celej dlžke z oboch strán pri crbtici a od chvosta vyfiletujeme. Dostaneme 2 filety rybieho mäsa, z ktorého povyťahujeme kosti. Filé pokrájame na prúžky asi 2x3 cm. Tieto prúžky mäsa, mlieč a ikry nasolíme a odložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Do väčšieho hrnca dáme odkrojky z ryby, rybie hlavy, plutvy a kostru. Zalejeme dostatočným množstvom vody, ktorú mierne osolíme. Pridáme kolieska cibule, prúžky papriky a mesiačiky paradajky. Nad slabým plameňom pomaly uvedieme do varu a varíme pomalým varom asi hodinu a pol. Potom rybí vývar scedíme cez jemné sito a vyberieme rybie hlavy. Ostatné prepasírujeme späť do rybieho vývaru, čím sa vývar pekne zahustí. Až teraz vo vývare rozmiešame mletú sladkú červenú papriku a znovu privedieme do varu. Zvlášť si uvaríme vo vode mlieč a ikry, ktoré po uvarení vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame na menšie kúsky. Do vriaceho vývaru dáme na prúžky nakrájané a osolené rybie mäso. Varíme ešte 15 minút. Nemiešame! Dovaríme pri potriasaní hrncom. Do hotovej polievky pridámé ikry, mlieč a na jemné prúžky nakrájané feferonky. Ihned podávame.

Poznámka

Viem, že už halászlé je tu uverejnené, avšak iné. Táto polievka sa varí na celom pobreží Dunaja, ale v kotlíku. Je od domu k domu iná. Mne osobne najviac chutí táto varianta. Ja som sa pasírovaním neobťažovala. Po čiastočnom schladnutí vývaru som vybrala rybie hlavy a preliala som ostatné do mixéra a všetko som rozmixovala. Ryby sa majú konzumovať iba v mesiacoch, ktoré majú v názve písmeno "r", lebo počas neresenia má rybie mäso nepríjemnú pachuť. Kedže je práve apríl, možno si na tejto polievke pochutnajú práve Vaši manželia a další rybári vo Vašej rodine aj s Vami, milé kuchárky. Na halászlé sa používa obyčajne kombinácia viacerých druhov rýb. Veľmi chutná je kombinácia: kapor + šťuka + sumec

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie



Podobné recepty

Komentáre k receptu "Labužnícke halaszlé"

autor: vybusna
vložené: 07. 04. 2013 13:35:14  nahlásiť  reagovať
 

Dana: je mi velmi luto, ze som nezachytila dostatocne vcas, urazlivy koment pani meszarosovej a nevymazala ho hned ako ho vlozila. Aj ked ju vylucili z obidvoch portalov topreceptov, bohuzial jej nikto nezabrani pisat rozne *perly* ako neregi, za ktore sa skryva, ale jej nezabudnutelny pisomny prejav, nenechava nikoho na pochybach, ze nemoze prestat a chodi sem strasit nadalej.

autor: Dana (neregistrovaný/á)
vložené: 05. 04. 2013 21:41:41  nahlásiť  reagovať
 

Táto autorka je neuveriteľná.Tri dni sa háda na varecha.sk,že halászlé musí byť z viacerých druhov ryby a tu má recept len z kapra.Fakt neuveriteľný zjav:
ja som nepovedala, že tento recept nie je dobrý, práve naopak. ale fakt to nie je pravé madarské halászlé. @boxik , sám píšeš, že jedným zo základných atribútov je v halászlé je výber viacerých druhov bielej ryby a vývaru z nich. kde tu vidíš tých viacero druhov rýb?smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: šťuka (neregistrovaný/á)
vložené: 17. 02. 2013 12:19:12  nahlásiť  reagovať
 

Ďakujem za recept. Veľmi oceňujem kapitolu o príprave ryby, lebo zatiaľ som ryby iba papkala... Ešte snáď chýba návod, ako kapra zbaviť kože a či vcelku alebo po kúskoch.
Ešte by som chcela navodiť diskusiu o tom, či rybu soliť, lebo kamoška ma sfúkla, že ryba sa dopredu NIKDY nesolí...
Polievočka je vynikajúca, pomohli mi aj orientačné množstvá surovín. smajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 16. 01. 2011 19:17:16  nahlásiť  reagovať
 

gater...ved vloz svoj recept...takto v diskusii zbytocne zanikne.

autor: gater (neregistrovaný/á)
vložené: 16. 01. 2011 19:13:03  nahlásiť  reagovať
 

Chodím k môjmu priateľovi na také stretávky, guláš , halaszle a iné špeciality :) Najprv zájdeme na ryby alebo do lesa... večer pri vínku :) Receptov na rybacie polievky je mnoho ale takú ako jedávame pri príležitostiach u priateľa som nikde nejedol. Dávame tam trochu slaniny ,zeleninu ( zelenú papriku, cibuľu, feferónky,paradajky), ryby na rozvarenie, mletú papriku a korenie, cesnak, víno. Keď je všetko hotové môže sa to scediť alebo to čo sadlo vybrať . Potom sa pridajú kvalitné kúsky rybacieho mäsa ktoré sa budú variť podľa chuti :) Po dovarení si každý naberie koľko chce . Pridá si na to smotanu a môže prihodiť aj feferonky alebo niečo pálive :)podávame k tomu chlieb. Neskôr zapíjame ...:) Rekord po prechádzke v horách bol päť misiek u ďalšieho bývaleho spolužiaka , dal si ešte nejaké tatárske bifteky a klobásu :))) A o nočné prechádzky z izby na wc mal postarané :)))) Tak dobrú chuť .

autor: matutajko (neregistrovaný/á)
vložené: 25. 11. 2010 17:57:51  nahlásiť  reagovať
 

Meszarosovabolya máš to veľmi pomýlené; Nespochybňujem recept, ale tvoje tvrdenie, že ryby sa neresia iba v mesiacoch, ktoré nemajú v názve \\\"r\\\". Máš sa ešte čo učiť a až potom mudrovať.

vložené: 28. 08. 2010 19:16:05  nahlásiť  reagovať
 

Ivanka CH, dakujem, túto variantu halászlé mám najradšej, hoci ich poznám viacsmajlik

autor: Ivana Ch
vložené: 28. 08. 2010 06:23:03  nahlásiť  reagovať
 

škoda že můžu dát jenom jeden bod.smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: Paprika
vložené: 20. 04. 2010 19:37:04  nahlásiť  reagovať
 

Měla jsem možnost jíst v Maďarsku. Bylo to vynikající.smajlik smajliksmajlik

autor: magdalenka
vložené: 20. 04. 2010 19:25:55  nahlásiť  reagovať
 

Iboly, mám iba jedno slovo:NÁDHERA!!!


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel čtyři a tři a znak ")" - např.: (5)
   

Tématické frázy

recepty na halászlé halaszl pravé halasle ikry z kapra ako uvarit halaszle polievka s rybych hlav halszle halaszle polievka halaszle z filé halszl recept na prave halaszle prave madarske halaszle recepty na halasle rybie ikry halasle recepty halasle halasle polievka halaszle.hu madarske halaszle halászlé z rybieho file halaszle recepty halaszle polievka recept madarske halasle halaslerecept varíme halászlé halaszlé pravé halászlé polievka halaszle recept halasle recept na halasle halaszle recepty.sk prav madarsk halasle halasle recept halaszle recept.hu halsl recept halaszle halaszle recept sk recept na halaszle recepty halaszle halaszle recept recepty halasle pravé maďarské halaslé


Partneri webu

online recepty.sk Online kuchařka Videorecepty www.varenie.eu
Copyright © 2008 - 2014 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

PHP: www.j-soft.cz | Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty