Viac ako  4 000  receptov

Labužnícke halaszlé

Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Polievky
Čas prípravy Čas prípravy: 1 hodina 45 minút + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 6-8

Suroviny:

1,5 kg kapra + 2 rybie hlavy, 2 rybie chvosty, rybia kostra, 1 mlieč, 1 ikry z kapra, 2 veľké cibule pokrájané na kolieska, 1 zelená paprika pokrájaná na tenké prúžky, 1 paradajka pokrájaná na mesiačiky, 2 feferonky pokrájané na jemné prúžky, 2-3 PL mletej sladkej červenej papriky, soľ, prípadne 1 PL oleja, ak mala ryba málo tuku, pridáme do rybieho vývaru

Postup

Kapra vypitveme, vyberieme ikry, resp, mlieč. Zbavíme ho šupín. Rybe odsekneme hlavu, chvost a plutvy. Z hlavy odstránime oči a žiabre. Potom ju rozsekneme po celej dlžke z oboch strán pri crbtici a od chvosta vyfiletujeme. Dostaneme 2 filety rybieho mäsa, z ktorého povyťahujeme kosti. Filé pokrájame na prúžky asi 2x3 cm. Tieto prúžky mäsa, mlieč a ikry nasolíme a odložíme na 2-3 hodiny do chladničky. Do väčšieho hrnca dáme odkrojky z ryby, rybie hlavy, plutvy a kostru. Zalejeme dostatočným množstvom vody, ktorú mierne osolíme. Pridáme kolieska cibule, prúžky papriky a mesiačiky paradajky. Nad slabým plameňom pomaly uvedieme do varu a varíme pomalým varom asi hodinu a pol. Potom rybí vývar scedíme cez jemné sito a vyberieme rybie hlavy. Ostatné prepasírujeme späť do rybieho vývaru, čím sa vývar pekne zahustí. Až teraz vo vývare rozmiešame mletú sladkú červenú papriku a znovu privedieme do varu. Zvlášť si uvaríme vo vode mlieč a ikry, ktoré po uvarení vyberieme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí nakrájame na menšie kúsky. Do vriaceho vývaru dáme na prúžky nakrájané a osolené rybie mäso. Varíme ešte 15 minút. Nemiešame! Dovaríme pri potriasaní hrncom. Do hotovej polievky pridámé ikry, mlieč a na jemné prúžky nakrájané feferonky. Ihned podávame.

Poznámka

Viem, že už halászlé je tu uverejnené, avšak iné. Táto polievka sa varí na celom pobreží Dunaja, ale v kotlíku. Je od domu k domu iná. Mne osobne najviac chutí táto varianta. Ja som sa pasírovaním neobťažovala. Po čiastočnom schladnutí vývaru som vybrala rybie hlavy a preliala som ostatné do mixéra a všetko som rozmixovala. Ryby sa majú konzumovať iba v mesiacoch, ktoré majú v názve písmeno "r", lebo počas neresenia má rybie mäso nepríjemnú pachuť. Kedže je práve apríl, možno si na tejto polievke pochutnajú práve Vaši manželia a další rybári vo Vašej rodine aj s Vami, milé kuchárky. Na halászlé sa používa obyčajne kombinácia viacerých druhov rýb. Veľmi chutná je kombinácia: kapor + šťuka + sumec

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
4 kladné ohodnotenia udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie


Podobné recepty

Komentáre k receptu "Labužnícke halaszlé"

autor: vybusna
vložené: 07. 04. 2013 13:35:14  nahlásiť  reagovať
 

Dana: je mi velmi luto, ze som nezachytila dostatocne vcas, urazlivy koment pani meszarosovej a nevymazala ho hned ako ho vlozila. Aj ked ju vylucili z obidvoch portalov topreceptov, bohuzial jej nikto nezabrani pisat rozne *perly* ako neregi, za ktore sa skryva, ale jej nezabudnutelny pisomny prejav, nenechava nikoho na pochybach, ze nemoze prestat a chodi sem strasit nadalej.

autor: Dana (neregistrovaný/á)
vložené: 05. 04. 2013 21:41:41  nahlásiť  reagovať
 

Táto autorka je neuveriteľná.Tri dni sa háda na varecha.sk,že halászlé musí byť z viacerých druhov ryby a tu má recept len z kapra.Fakt neuveriteľný zjav:
ja som nepovedala, že tento recept nie je dobrý, práve naopak. ale fakt to nie je pravé madarské halászlé. @boxik , sám píšeš, že jedným zo základných atribútov je v halászlé je výber viacerých druhov bielej ryby a vývaru z nich. kde tu vidíš tých viacero druhov rýb?smajliksmajliksmajliksmajlik

autor: šťuka (neregistrovaný/á)
vložené: 17. 02. 2013 12:19:12  nahlásiť  reagovať
 

Ďakujem za recept. Veľmi oceňujem kapitolu o príprave ryby, lebo zatiaľ som ryby iba papkala... Ešte snáď chýba návod, ako kapra zbaviť kože a či vcelku alebo po kúskoch.
Ešte by som chcela navodiť diskusiu o tom, či rybu soliť, lebo kamoška ma sfúkla, že ryba sa dopredu NIKDY nesolí...
Polievočka je vynikajúca, pomohli mi aj orientačné množstvá surovín. smajliksmajliksmajlik

autor: vybusna
vložené: 16. 01. 2011 19:17:16  nahlásiť  reagovať
 

gater...ved vloz svoj recept...takto v diskusii zbytocne zanikne.

autor: gater (neregistrovaný/á)
vložené: 16. 01. 2011 19:13:03  nahlásiť  reagovať
 

Chodím k môjmu priateľovi na také stretávky, guláš , halaszle a iné špeciality :) Najprv zájdeme na ryby alebo do lesa... večer pri vínku :) Receptov na rybacie polievky je mnoho ale takú ako jedávame pri príležitostiach u priateľa som nikde nejedol. Dávame tam trochu slaniny ,zeleninu ( zelenú papriku, cibuľu, feferónky,paradajky), ryby na rozvarenie, mletú papriku a korenie, cesnak, víno. Keď je všetko hotové môže sa to scediť alebo to čo sadlo vybrať . Potom sa pridajú kvalitné kúsky rybacieho mäsa ktoré sa budú variť podľa chuti :) Po dovarení si každý naberie koľko chce . Pridá si na to smotanu a môže prihodiť aj feferonky alebo niečo pálive :)podávame k tomu chlieb. Neskôr zapíjame ...:) Rekord po prechádzke v horách bol päť misiek u ďalšieho bývaleho spolužiaka , dal si ešte nejaké tatárske bifteky a klobásu :))) A o nočné prechádzky z izby na wc mal postarané :)))) Tak dobrú chuť .

autor: matutajko (neregistrovaný/á)
vložené: 25. 11. 2010 17:57:51  nahlásiť  reagovať
 

Meszarosovabolya máš to veľmi pomýlené; Nespochybňujem recept, ale tvoje tvrdenie, že ryby sa neresia iba v mesiacoch, ktoré nemajú v názve \\\"r\\\". Máš sa ešte čo učiť a až potom mudrovať.

vložené: 28. 08. 2010 19:16:05  nahlásiť  reagovať
 

Ivanka CH, dakujem, túto variantu halászlé mám najradšej, hoci ich poznám viacsmajlik

autor: Ivana Ch
vložené: 28. 08. 2010 06:23:03  nahlásiť  reagovať
 

škoda že můžu dát jenom jeden bod.smajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: Paprika
vložené: 20. 04. 2010 19:37:04  nahlásiť  reagovať
 

Měla jsem možnost jíst v Maďarsku. Bylo to vynikající.smajlik smajliksmajlik

autor: magdalenka
vložené: 20. 04. 2010 19:25:55  nahlásiť  reagovať
 

Iboly, mám iba jedno slovo:NÁDHERA!!!


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel dva a tři a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz